2019.12.25 Benedizione Urbi et Orbi

PAPA

”Da, există întunecimi în inimile oamenilor, dar lumina lui Cristos este mai mare decât ele. Isus să fie lumină pentru întreaga omenire rănită”: a spus papa Francisc în mesajul ”Urbi et Orbi” din solemnitatea Nașterii Domnului, transmis miercuri, 25 decembrie 2019, de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru. Ceremonia de astăzi, la fel ca Sf. Liturghie din Noaptea de Crăciun, a fost transmisă pe canalul 2 al Televiziunii Române.

Cetatea Vaticanului – A. Dancă
25 decembrie 2019 – Vatican News
. ”Suntem chemați cu toții să dăm speranță omenirii, vestind prin cuvinte și mai ales prin mărturia vieții noastre că Isus, pacea noastră, s-a născut”: a spus papa Francisc la încheierea mesajului de Crăciun, transmis miercuri, 25 decembrie a.c., de la balconul central al bazilicii Sfântul Petru. Într-o zi însorită, dar mai degrabă rece, aproximativ 55 de mii de romani și pelerini au venit în Piața San Pietro și împrejurimi pentru a fi prezenți la această tradițională întâlnire cu Succesorul lui Petru.

Mesajul pontifului a avut la bază cuvintele profetului Isaia (9,1) care spune: «Poporul care umbla în întuneric a văzut lumină mare» (Is 9,1). ”Da”, a reluat papa, ”există întunecimi în inimile oamenilor, dar lumina lui Cristos este mai mare decât ele. Există întunecimi în relațiile personale, familiale, sociale, dar lumina lui Cristos e mai mare decât ele. Sunt întunecimi în conflictele economice, geopolitice și ecologice, dar lumina lui Cristos e mai mare decât ele”.

Potrivit tradiției, Sfântul Părinte a îmbrățișat în mod ideal copiii și popoarele care, pe diferite continente, se confruntă cu situații deosebit de grave. Prima țară amintită a fost Siria, sfâșiată și astăzi de un conflict sângeros, pentru care papa a cerut ca lumina Pruncului Isus ”să zdruncine conștiințele oamenilor de bunăvoință”. Au urmat, ca o tristă litanie, numele altor popoare afectate de crize umanitare și conflicte regionale, fără a trece cu vederea încălcările libertății religioase și nedreptatea care îi face pe mulți să emigreze departe de patria și familia lor. ”Emanuel”, a fost îndemnul final al pontifului, ”să fie lumină pentru întreaga omenire rănită. Să înmoaie inima noastră adesea împietrită şi egoistă şi să ne facă instrumente ale iubirii sale”, iar ”în această zi de sărbătoare, să le dăruiască tuturor tandreţea sa şi să lumineze întunericul acestei lumi”.

În balconul central al bazilicii vaticane, papa Francisc era însoțit la mesajul și binecuvântarea ”Urbi et Orbi” de cardinalul Renato Raffaele Martino, președinte emerit al Consiliului Pontifical ”Justitia et Pax” și al Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților, și de cardinalul Konrad Krajewski, responsabilul cu operele de caritate ale Sanctității Sale.

La finalul mesajului de Crăciun, papa Francisc a invocat Binecuvântarea apostolică, însoțită de darul special al indulgenței plenare, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

Exprimaţi-vă opinia