18.12.2019, Washington (Catholica) – Un nou sondaj realizat de Pew Research Center arată că mulți preoți catolici urmează sfatul Papei Francisc de a ține predici scurte, în special în comparație cu predicile din cultele protestante. O analiză a aproape 50.000 de predici, ținute în diferite denominațiuni creștine în lunile aprilie și mai ale acestui an, a constatat că durata medie a unei predici a fost de 37 de minute, însă pentru preoții catolici, durata medie a fost de doar 14 minute. Pew a constatat că predicile din bisericile protestante ale persoanelor de culoare au avut cea mai mare lungime medie, de 54 de minute, în timp ce predicile din bisericile protestante principale au fost în medie de 25 de minute, bisericile evanghelice fiind la mijloc, cu 39 de minute în medie pe predică.

Studiul a fost publicat pe 16 decembrie și a fost intitulat „Amvonul digital: O analiză națională a predicilor online”. Pew a luat date de pe siturile web aparținând la 6.431 de biserici diferite, pentru a face acest studiu. Bisericile au postat on line în întregime sau parțial slujbele lor religioase. În timp ce predicile din bisericile persoanelor de culoare și din cele evanghelice au în mod obișnuit același număr de cuvinte, primele sunt mai lungi, autorii studiilor sugerând ca și cauză includerea de „interludii muzicale, pauze între fraze sau dialoguri cu credincioșii din biserică”. În analiza conținutului, studiul a arătat că 98% dintre predicile catolice au inclus cuvintele „Dumnezeu” și „Isus”. Fiecare denominațiune a avut cuvinte specifice ei. În rândul catolicilor, cuvintele „Dieceză”, „Euharistie”, „pascal” și „enoriași” au apărut mai des decât în orice altă denominațiune.

Termeni specifici protestanți au inclus „lecție evanghelică” și „iadul veșnic”. În bisericile persoanelor de culoare s-a auzit de 8 ori mai des cuvântul „Aleluia” decât în orice altă denominațiune, deși nu s-a analizat dacă vreuna dintre ele îl folosește în slujbele religioase. Predicile mai scurte ale preoților catolici sunt în conformitate cu recomandările Sfântului Părinte. În februarie 2018, Papa Francis a subliniat importanța la a avea predici scurte și interesante. „Cel care ține predica trebuie să fie conștient că nu face un lucru propriu, ci predică dând glas lui Isus, predicând Cuvântul lui Isus. Predica trebuie să fie bine pregătită, trebuie să fie scurtă, scurtă!… De câte ori vedem că la predică unii adorm, alții vorbesc sau ies afară să fumeze o țigară… Pentru aceasta, vă rog, să fie scurtă predica, dar să fie bine pregătită.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia