Unitate în diversitate

Publicatla 12 December 2019

Plecând de la sintagma „unitate în diversitate”, cu care am hotărât să dau început acestui articol, doresc să descriu cotidianitatea noastră de aici, din „Villa San Ignazio” din Genova. 

Membrii comunității Noviciatului din Genova

Poate pare imposibil ca persone venind din diverse arii culturale să aibă același orizont, care determină: evenimente, stări, acțiuni care pot părea imposibile într-un astfel de context. Provenim din șase culturi diferite: italieni, maghiari, danezi, matezi, români și împreună angajați pentru un scop comun, acela de a-L cunoaște și de a trăi împreună cu Mântuitorul nostru, a cărui venire pe pământ o vom sărbătorii peste puțin timp. 

Noviciatul este o perioadă în care putem să ne cunoștem, să observăm valorile pe care fiecare le-a primit de la bunul Dumnezeu, punându-le în comun formând o comunitate iar în același timp să ne descoperim pe noi înșine, lucrând la creșterea noastră spirituală, culturală și să ascultăm vocea Creatorului care ne-a invitat la aceasta. 

Viața noastră de zi u zi este compusă din aprofundarea relației cu Dumnezeu pe care este invitat să o facă fiecare dintre noi. Fiecare dimineață începe cu un moment de rugăciune personală urmat apoi de liturghia comunitară și bineînțeles de alte rugăciuni comunitare de-a lungul zilei. Desigur nu lipsește studiul care este unul dintre instrumentele care vor fi mereu de ajutor în angajamentele pe care fiecare iezuit le ia pe parcursul vieții. Toate acestea sunt acompaniate de momente de recreație, timp petrecut împreună, sport, serate de film și jocuri de societate. O zi mai specială este joia numită aici „giovedi di villa” care este dedicată în special timpului petrecut împreună: vizităm diferite locuri ale orașului și al împrejurimilor, facem drumeții la munte sau la mare. Este de menționat faptul că suntem foarte legați de viața spirituală a persoanelor din jurul nostru, în special a tinerilor: fiecare dintre noi activează într-un grup divers precum MEG (Mișcarea euharistică a tineretului), SCOUTS (cercetași), grupuri parochiale sau alte asociații precum cele care se ocupă de personele aflate în dificultate. 

Isus este singurul care menține viața noastră în echilibru. Măreția lui cuprinde întreaga diversitate a vieții generând unitatea. Cu această certitudine continuăm să mergem mai departe. 

Raul P. Ciocani  (novice)

Exprimaţi-vă opinia