De Salvatore Cernuzio

“Corupţia degradează demnitatea persoanei şi distruge toate idealurile bune şi frumoase. Toată societatea este chemată să se angajeze concret pentru a contrasta cancerul corupţiei care, cu iluzia de câştiguri rapide şi uşoare, în realitate îi sărăceşte pe toţi”.

Foloseşte încă o dată cuvântul “cancer” papa Francisc pentru a stigmatiza corupţia, rău endemic răspândit în structurile politice, ecleziale şi sociale – publice şi private – din orice ţară. Condamnarea pontifului vine via Twitter, prin account-ul său @Pontifex în nouă limbi şi urmărit de milioane de follower, cu ocazia lui International Anti-Corruption Day. Este data instituită de Naţiunile Unite la fiecare 9 decembrie, după aprobarea Convenţiei împotriva corupţiei la 31 octombrie 2003 ca instrument de sensibilizare a opiniei publice.

Jorge Mario Bergoglio, folosind hashtag-ul IACD2019, se adaugă la campania via social pentru prevenirea şi contrastarea fenomenului care n-a cruţat nici chiar Sfântul Scaun, aşa cum demonstrează recentele investigaţii judiciare asupra unor scandaluri financiare şi cum a fost confirmat de pontif însuşi în zborul de întoarcere din Japonia. Că “şi în Vatican există cazuri de corupţie” pontiful afirma deja în 2015 de pe o scenă din Nairobi, în timpul primei sale călătorii apostolice în Africa. “Corupţia nu este un drum de viaţă, este un drum de moarte”, este “ceva ce se strecoară înăuntrul nostru, este zahărul, este dulce, ne place, este uşor, dar apoi terminăm rău. Este un drum de moarte”, spunea cu acea ocazie.

Cuvinte reluate după aceea într-unul din video-mesajele sale de rugăciune difuzate la începutul fiecărei luni, iniţiativă demarată de mulţi ani în web graţie Reţelei Mondiale de Rugăciune: într-o filmare din februarie 2018, în mod deosebit, Francisc îi îndemna pe credincioşi să se roage “pentru ca aceia care au o putere materială, politică şi spirituală să nu se lase dominaţi de corupţie”.

“Ce este la baza sclaviei, a şomajului, a abandonării bunurilor comune şi a naturii? Corupţia, un proces mortal care hrăneşte cultura morţii”, spunea papa în materialul video care a fost prezentat în avanpremieră în sediul roman al Dicasterului pentru Dezvoltarea Integrală, organismul condus de cardinalul ghanez Peter Appiah Turkson care a demarat diferite iniţiative în locuri din Italia rănite de traficuri ilegitime – unul pentru toate Scampia, la Napoli – şi a găzduit în aceste luni lucrările grupului de studiu asupra fenomenului corupţiei instituit la încheierea primei Dezbateri Internaţionale despre Corupţie, desfăşurată în iunie 2017 la Academia Pontificală pentru Ştiinţe Sociale.

Acelaşi grup părea că trebuie să formuleze un decret pentru a condamna pe corupţi şi mafioţi la maximul de pedeapsă în Biserică: excomunicarea. Asta afirma pe atunci un comunicat al Vaticanului care a făcut mult zgomot dar care a fost, într-un anumit sens, răstălmăcit fiind vorba numai de o propunere prezentată de unii participanţi la sesiunile Academiei de Ştiinţe şi nu de o decizie adoptată de grup.

Deşi fără iniţiative de acest gen, n-a dispărut niciodată atenţia papei împotriva plăgii corupţiei, înfierată în atâtea discursuri, audienţe şi omilii ca un “virus” şi o “molie” care loveşte la inimă mai ales politica, domeniu în care ea asumă “multiplele forme de apropriere necuvenită a bunurilor publice sau de instrumentalizare a persoanelor”, cum denunţa în mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii din 2019.

Confirmă asta şi datele sondajului Eurobarometru publicat astăzi de Comisia Europeană cu ocazia acestei date ONU, care prezintă că pentru 78% din firmele din Europa motorul principal pentru corupţie este tocmai legătura strânsă între afaceri şi politică. Mai mult, pentru 40% modul singur de a face antreprenoriat este de a avea legături politice.

Toate acestea reprezintă o ameninţare pentru democraţie, a spus tot papa Francisc în diferite ocazii. Şi cum afirma în video-mesajul de rugăciune citat mai sus, această “dorinţă de putere şi de avere” care nu cunoaşte limite nu se poate combate cu tăcerea: “Trebuie să vorbim despre ea, să-i denunţăm relele, s-o înţelegem pentru a putea arăta voinţa de a face să prevaleze milostivirea asupra meschinăriei, frumuseţea asupra nimicului”.

(După Vatican Insider, 9 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Exprimaţi-vă opinia