Superiorul general iezuit: Satana este real

Publicatla 9 December 2019

06.12.2019, Roma (Catholica) – Superiorul general al Ordinului Iezuit a declarat marți că diavolul este real, după ce în luna august a stârnit valuri, afirmând că Satana este un simbol, nu o persoană. Satana „este cel care se află între planul lui Dumnezeu și lucrarea Sa de mântuire realizată în Cristos, pentru că a luat această decizie ireversibilă și liberă și vrea să îi tragă și pe alții în a-l respinge pe Dumnezeul milostiv, care preferă să își dea viața pentru a ne mântui decât să ne condamne”, a spus pr. Arturo Sosa SJ într-o întâlnire cu jurnaliștii, din 2 decembrie, conform Vida Nueva. Pr. Sosa a adăugat că „puterea diavolului […] evident există încă, fiind o forță ce încearcă să ne ruineze eforturile”. Comentariile superiorului general au venit pe fondul unor remarci făcute despre cei șase iezuiți și doi angajați uciși în noiembrie 1989 de soldați salvadorieni, la Universitatea Americii Centrale din San Salvador.

Pe 21 august, pr. Sosa declara însă pentru o revistă italiană că diavolul „există ca personificare a răului în diferite structuri, dar nu în persoană, pentru că nu este o persoană, este un mod de a acționa greșit. El nu este o persoană asemenea persoanei umane. Este un mod al răului de a fi prezent în viața omului. Binele și răul se află într-un război permanent în conștiința umană și avem moduri de a le exprima. Îl recunoaștem pe Dumnezeu ca fiind bun, binele deplin. Simbolurile fac parte din realitate, iar diavolul există ca o realitate simbolică, nu ca realitate personală”, a adăugat preotul în august a.c.

Catehismul Bisericii Catolice afirmă că Satana a fost la început „un înger bun, creat de Dumnezeu. ‘Diavolul și ceilalți demoni au fost creați de Dumnezeu din fire buni, dar ei singuri s-au făcut răi.’” Îngerii sunt ființe spirituale, fără trup, spune același Catehism. Pr. Sosa, de 71 de ani, a fost ales superior general al iezuiților în 2016. Venezuelean ca origini, are titluri în filozofie și în științe politice. A fost superior provincial al iezuiților din Venezuela din 1996 până în 2004, iar în 2014 a început un rol administrativ la curia generală a iezuiților din Roma.

Pr. Sosa a făcut în trecut declarații controversate despre Satana. În 2017, declara pentru El Mundo că „am făurit figuri simbolice precum diavolul pentru a exprima răul”. După ce observația sa din 2017 a generat controverse, un purtător de cuvânt al său a declarat pentru Catholic Herald că, „asemenea tuturor catolicilor, părintele Sosa mărturisește și învață ceea ce Biserica mărturisește și învață. Nu are un set de credințe separat de ceea ce este conținut în doctrina Bisericii Catolice”.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia