02.12.2019, Vatican (Catholica) – În acest Advent, să alegem rugăciunea și caritatea înaintea consumismului, a spus Papa Francisc duminică, 1 decembrie 2019, la prima sa Liturghie din noul an liturgic din ritul latin. „Să rezistăm în fața luminilor orbitoare ale consumismului, care vor străluci peste tot în această lună, și să credem că rugăciunea și caritatea nu sunt timp pierdut, ci comorile cele mai mari.” „Aceasta este drama de astăzi: case pline de lucruri dar goale de copii, iarna demografică pe care o suferim. Se aruncă timpul în distracții, dar nu mai este timp pentru Dumnezeu și pentru alții.”

Papa Francisc a celebrat prima Liturghie din Advent cu imigranții congolezi, avertizând împotriva atitudinilor egoiste dintr-o societate în care „domnește consumismul”. „Consumismul este un virus care atacă credința la rădăcină, pentru că te face să crezi că viața depinde numai de ceea ce ai, și astfel uiți de Dumnezeu care îți vine în întâmpinare și de cel care este lângă tine”. „Când trăim pentru lucruri, lucrurile nu sunt suficiente niciodată, aviditatea crește și ceilalți devin piedici în alergare și astfel ajungem să fim amenințați și, mereu nesatisfăcuți și supărați, crește nivelul urii”.

Sfântul Părinte a celebrat Sfânta Liturghie la Altarul Sf. Petru, pentru a marca aniversarea a 25 de ani de la fondarea of Capelanatului Catolic Congolez din Roma. Liturghia a inclus muzică tradițională congoleză și Forma Ordinară a Ritului Roman din Zair. „Iubiți frați și surori, ați venit de departe. Ați lăsat casele voastre, ați lăsat oameni și lucruri dragi. Ajunși aici, ați găsit primire împreună cu dificultăți și evenimente neprevăzute. Însă pentru Dumnezeu sunteți mereu oaspeți bine primiți. Pentru El nu suntem niciodată străini, ci fii așteptați. Și Biserica este casa lui Dumnezeu: așadar, aici simțiți-vă mereu acasă.”

Legat de pericolul consumismului, cu efectele lui asupra vieților noastre, Papa a arătat că Isus dorește să ne trezească din toate acestea cu un verb: „Vegheați”. „A veghea înseamnă a nu ceda în fața somnului care îi învăluie pe toți. Pentru a putea veghea este nevoie să avem o speranță sigură: că noaptea nu va dura pentru totdeauna, că în curând vor veni zorile. Așa este și pentru noi: Dumnezeu vine și lumina Sa va lumina și întunericul cel mai dens. Însă nouă ne revine astăzi să demascăm înșelăciunea că suntem fericiți dacă avem multe lucruri”.

„Când deschidem inima față de Domnul și față de frați vine binele prețios pe care lucrurile nu ni le vor putea da niciodată și pe care Isaia le vestește în prima lectură”, a mai spus Pontiful în încheierea predicii sale. „‘Vor schimba săbiile lor în fiare de plug și sulițele lor, în seceri. Niciun neam nu va mai ridica sabia împotriva altui neam și nu vor mai învăța războiul’ (Isaia 2,4). Sunt cuvinte care ne fac să ne gândim și la patria voastră. Astăzi ne rugăm pentru pace, grav amenințată în estul țării, în special în teritoriile Beni și Minembwe, unde izbucnesc conflicte, alimentate și din afară, în tăcerea complice a atâtora. Conflicte alimentate de cei care se îmbogățesc vânzând armele.”

„Astăzi amintiți o figură foarte frumoasă, Fericita Marie-Clémentine Anuarite Nengapeta, ucisă violent nu înainte de a-i fi spus călăului său, ca Isus: ‘Te iert, pentru că nu știi ce faci!’ Să cerem prin mijlocirea sa ca, în numele lui Dumnezeu-Iubire și cu ajutorul populațiilor vecine, să se renunțe la arme, pentru un viitor care să nu mai fie unii împotriva altora, ci unii cu alții, și să aibă loc o convertire de la o economie care se folosește de război la o economie care slujește pacea.”

Exprimaţi-vă opinia