26.11.2019, Budapesta (Catholica) – Patriarhi, Cardinali, politicieni și creștini de pe tot globul se află săptămâna aceasta la Budapesta pentru Conferința Internațională privind Persecutarea Creștinilor. „Avem 245 de milioane de motive pentru a fi aici. Iată câți oameni sunt persecutați zilnic din cauza credinței lor creștine”, a declarat secretarul de stat ungar pentru ajutorarea creștinilor persecutați, Tristan Azbej, pe 26 noiembrie, când a deschis conferința. Azbej a fost un factor cheie în spatele proiectului Ungaria Help, o inițiativă guvernamentală pentru ajutarea în mod specific a comunităților creștine persecutate în Orientul Mijlociu – distingând Ungaria de majoritatea guvernelor europene.

Arhiepiscopul Bashar Warda de Erbil, Irak, a declarat pentru CNA că speră să vadă mai mulți lideri europeni care să recunoască și să răspundă la faptul că creștinii sunt persecutați în Orientul Mijlociu. „I-aș ruga pe liderii europeni să conștientizeze faptul că creștinii sunt persecutați, deoarece până acum această voce este încă slabă”, a spus el. „Ungaria și Polonia au făcut ceea ce era corect spunând clar și tare: creștinii sunt persecutați.” De când guvernul maghiar a convocat prima Conferință Internațională privind Persecutarea Creștinilor, în 2017, evenimentul s-a dublat ca mărime până la 650 de participanți din peste 40 de țări. „Ceea ce ne unește este cauza creștinilor persecutați în Orientul Mijlociu și căutarea noastră pentru elementele care duc la aceste situații grave pentru comunitățile creștine răsăritene cele mai vechi”, a spus Patriarhul Gewargis III al Bisericii Asiriene din Răsărit.

Conferința, organizată în perioada 26-28 noiembrie, a atras mulți lideri creștini sirieni, irakieni și libanezi, inclusiv Patriarhul Ignatie Aphrem al II-lea al Bisericii Ortodoxe Siriene din Antiohia, Arhiepiscopul catolic Najeeb Michaeel de Mosul și rev. Joseph Kassab al Comunității Evanghelice din Siria și Liban. Conversații libere au avut loc în „ziua zero” a conferinței, pe 25 noiembrie, despre peisajul islamic într-o „lume post-ISIS” și rolul ONG-urilor în ajutorarea comunităților persecutate. Episcopul și primatul Eparhiei Ortodoxe Armene din Damasc, PS Armash Nalbandian, a subliniat în discursul său că persecuția vizându-i pe creștini este încă o amenințare foarte actuală în Siria. „În urmă cu nici o lună, un atacator l-a împușcat fatal pe pr. Hovsep Bedoyan, conducătorul comunității catolice armene din Siria, Qamishli, lângă granița Turciei, și pe tatăl său, Abraham Bedoyan… Atacul a fost revendicat de Statul Islamic”, a spus Nalbandian. „Presa locală a raportat trei atentate la Qamishli, care au avut loc în aceeași zi cu asasinatul, și au fost revendicate tot de ISIS”, a adăugat el.

Între vorbitorii catolici la conferință se numără Cardinalul Peter Erdő, primatul Ungariei și Arhiepiscop de Budapesta; Cardinalul Gerhard Ludwig Mueller, fost prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței; Arhiepiscopul Antoine Camilleri, Nunțiu Apostolic în Etiopia; Episcopul Oliver Dashe Doeme de Maiduguri, Nigeria; Episcopul Matthew Hassan Kukah de Sokoto, Nigeria; și Arhiepiscopul Ephram Yousif Mansoor de Bagdad, care l-a reprezentat la conferință pe Patriarhul catolic siriac al Antiohiei, PF Ignatie Iosif III Younan. Primul ministru ungar Viktor Orban a susținut un discurs în plenul conferinței. Președintele american Donald Trump a adresat o scrisoare participanților la conferință, care a fost citită de asistentul său, Joe Grogan.

Guvernele Ungariei și SUA au convenit în noiembrie să finanțeze în comun proiectele de reconstrucție din Qaraqosh, cel mai mare oraș din Irak cu majoritate creștină. „Maghiarii cred că valorile creștine duc la pace și fericire, și acesta este motivul pentru care Constituția noastră afirmă că protejarea creștinismului este o obligație pentru statul maghiar, ne obligă să protejăm comunitățile creștine din întreaga lume care suferă persecuții”, a spus Orban. „Maghiarii reprezintă 0,12% din populația lumii. Are vreun sens ca o țară de o asemenea dimensiune să se ridice în sprijinul creștinilor? Răspunsul nostru este ‘da’”, a spus premierul.

Vicepreședintele Asociației Evangheliste Billy Graham, Viktor Hamm, a amintit la conferință că însuși poporul maghiar a suferit persecuții anti-creștine în trecutul nu prea îndepărtat, sub ocupația sovietică. Hamm însuși s-a născut într-un lagăr de muncă sovietic. „Bunicul meu a fost executat de regimul sovietic. Tatăl meu a petrecut ani întregi în gulaguri”, a spus el. Pastorul evanghelic Andrew Brunson a fost și el prezent la conferință, la gala de Ziua Recunoștinței. Brunson a fost eliberat în octombrie 2018, după ce a fost închis timp de doi ani în Turcia. „Crucea care a purtat trupul Mântuitorului lumii și care a inspirat viața sfinților și păstorilor în Biserică timp de 2 milenii continuă astăzi să fie lumină călăuzitoare”, a spus Cardinalul Mueller la conferință. „Fiți promotori ai păcii și continuați mărturia tăcută despre prezența Domnului în lume”, a spus el.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia