Făclii și călăuze din Societatea lui Isus

  Sfântul Ioan Berchmans,

patronul tinerilor studenţi

Comemorează:

berchmans

Ioan Berchmans (1599-1621) s-a născut în Țările de Jos. Dorind să devină preot, la treisprezece ani și-a început studiile clasice la Malines, unde în 1616 a fost primit în Societatea lui Isus. După terminarea noviciatului, a fost trimis să-și continue studiile ecleziastice la Colegiul Roman, unde s-a remarcat prin sârguința sa, prin evlavia sa arzătoare, prin iubirea sinceră pentru confrații săi, dar și pentru limpezimea modului său de argumentare, motiv pentru care a fost ales ca reprezentant al Colegiului Roman într-o dezbatere filosofică cu alte colegii. A murit la numai 22 de ani, în urma unei boli necruțătoare, fiind înmormântat în biserica Sfântul Ignațiu din Roma. A fost canonizat de către Papa Leon al XIII-lea în anul 1888.

Modelul său spiritual era Sfântul Alois de Gonzaga, dar a fost influențat și de exemplul martirilor iezuiți englezi. În scurta-i viață pământească, Sfântul Ioan Berchmans a dat o importanță deosebită împlinirii lucrurilor obișnuite, o caracteristică a tradiției mistice flamande, care definea viața sa interioară.

Ținea mult la împlinirea regulilor Societății lui Isus; nu o făcea cu rigiditate sau cu afectare, ci cu o sfântă și surâzătoare fermitate, cu agilitate spirituală și cu libertate, ca pe o slujire credincioasă a iubirii. Din respectarea Regulilor și-a alimentat harul vocației sale. În orice situație era mereu gata să vină în ajutorul necesităților altuia, făcând bine tuturor cu o iubire sinceră. «Ajută-mi Doamne, ca ora viitoare s-o împlinesc mai bine».

Este sărbătorit în calendarul Societății lui Isus la 26 noiembrie.

Reține:

«În Societatea ta, Doamne Isuse, eu sunt o ramură uscată: nu mă tăia din viță, ci pentru milostivirea ta, fă ca seva harului tău să curgă și-n mine».

«Acestea sunt armele mele», obișnuia să spună înainte de moarte privind crucifixul ce-l ținea în mână, rozariul și cartea regulilor Societății: arme cu care Ioan Berchmans a sfințit viața sa și cu care și-a deschis porțile cerului.

Pe patul de moarte, simțind o dorință profundă pentru cer spunea: «Sufletul și inima nu sunt în pace, până când nu-l găsesc pe Acela care iubesc».

 

Aprofundează:

Gheorghe Fireza, Sfinții și fericiții din Societatea lui Isus, Editura Provinciei Române S.I., București, 1940.

In Cristo Gesù. Profili spirituali dei Santi e Beati della Compagnia di Gesù, Editrice Ancora Milano, 1974.

Liturgia delle Ore della Compagnia di Gesù, Curia Generalizia, Roma, 2007.

http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=454

Exprimaţi-vă opinia