20.11.2019, Vatican (Catholica) – Adresându-se participanților la adunarea plenară a Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, Papa Francisc a vorbit despre fenomenul trist al clericalizării laicilor și a insistat pentru implicarea femeilor în funcții de conducere. „Voi sunteți laici, voi trebuie să lucrați cu laicii, nu să îi clericalizați pe laici”, le-a spus el. De atâtea ori s-a întâmplat în cealaltă Dieceză [Buenos Aires], venea un paroh și îmi spunea: ‘Am un laic minunat, știe să facă tot, tot. Îl facem diacon?’”

Amintim că Sfântul Părinte, în contextul reformei Curiei, a creat acest dicaster în 2016. În perioada 13-16 noiembrie a avut loc prima adunare plenară a Dicasterului, cu tema „Creștini laici, identitate și misiune în lume”, cu participarea a aproximativ 85 de persoane. „Voi toți ați fost chemați să colaborați cu Sfântul Scaun pentru a ajuta în drumul său acest nou Dicaster, care și-a început activitatea în urmă cu mai puțin de doi ani, preluând moștenirea Consiliului Pontifical pentru Laici și a Consiliului Pontifical pentru Familie, amândouă. Toți împreună, preoți, consacrați și laici, sunteți umăr la umăr pentru a desfășura o slujire pentru Biserica universală, angajându-vă în promovarea și susținerea laicilor, a familiilor și a vieții.” Pentru aceasta Papa le-a cerut să își „însușească inima Bisericii” și să înceapă să gândească în altă perspectivă: de la cea locală la cea universală.

Vorbind despre necesitatea de a simți cu inima Bisericii, Sfântul Părinte, le-a spus participanților ce înseamnă: „a simți în mod catolic, universal, privind la totul Bisericii și al lumii și nu numai la o parte”. A avertizat împotriva „favoritismelor și preferințelor” și a amintit că Biserica „dorește ca fiii săi să crească devenind autonomi, creativi și întreprinzători, și să nu rămână infantili. În același mod, toți credincioșii laici, fii ai Bisericii, trebuie ajutați să crească și să devină ‘adulți’, depășind rezistențe și frici și ieșind la iveală, în mod îndrăzneț și curajos, punând talentele lor în slujba noilor misiuni în societate, în cultură, în politică, înfruntând fără teamă și fără complexe provocările pe care le pune lumea contemporană.”

La final, după ce a vorbit despre pericolul clericalizării laicilor a vorbit despre implicarea femeilor, amintind că două subsecretare ale Dicasterului sunt femei. „Și două sunt puține! Trebuie să mergem înainte pentru a insera femeile în rolurile de sfătuire, chiar de conducere, fără frică. Ținând cont mereu de o realitate: rolul femeii în Biserică nu este numai pentru funcționalitate. Da, desigur, poate să fie și conducător de dicaster. […] Rolul femeii în organizarea eclezială, în Biserică merge dincolo și trebuie să lucrăm asupra acestui dincolo, pentru că femeia este imaginea Bisericii mamă, pentru că Biserica este femeie; nu este Biserica (la masculin), este Biserica (la feminin).”

Papa și-a încheiat discursul spunând: „Îi cer Mariei pentru voi ajutor și ocrotire. Vă mulțumesc pentru slujirea pe care ați acceptat să o desfășurați și vă urez că această colaborare a voastră cu Sfântul Scaun, ajutând slujirea Papei, să fie izvor de creștere personală pentru voi și de mare rodnicie pentru Biserica universală. Din inimă vă binecuvântez, având încredere și în rugăciunile voastre pentru mine. Nu uitați să faceți asta. Mulțumesc.”

Exprimaţi-vă opinia