Vizita Fr. Consolmagno SJ la București

Publicatla 20 November 2019

Cele trei zile petrecute de planetologul american Guy Consolmagno SJ la București s-au concretizat în câteva momente cu adevărat memorabile. Luni 18 noiembrie, a fost mai întîi vizita la Institutul Astronomic al Academiei Române, prilej cu care Directorul de la Specola Vaticana a putut descoperi instrumentele de epocă ale  „căutătorilor de stele” din Sala-Muzeu și s-a întreținut cordial cu echipa de cercetători formată din:  Directorul Institutului Astronomic, Dr. Dan Alin Nedelcu, Dr. Cristiana Dumitrache, Dr. Diana Ionescu Besliu, Sorin Marin care a facut oficiile de gazda și președintele Astroclubului Bucuresti, Marian Naiman.

Incursiunea în trecutul Observatorului Astronomic Român a fost continuată și completată de o adevărată incursiune în viitor, prin vizitarea Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele. Aici oficiul de gazde a fost făcut de academicianul Nicolae Zamfir, Director IFIN, și de dr. Andrei Dorobanțu, cercetător în fizica particulelor în cadrul Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele, care au prezentat „perla coroanei” din cercetarea științifică românească, proiectul celui mai puternic Laser din lume.

A doua zi, Conferința de la Ateneul Român a fost prefațată de o scurtă vizită făcută Președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care a oferit oaspetelui american o istorie a prestigioasei instituții academice.

În fine, cel mai așteptat eveniment, Conferința de Crăciun de la Ateneul Român, a debutat având parte de toate ingredientele unei adevărate Sărbători a Spiritului: a 70-a aniversare a Institutului de Fizică Horia Hulubei, salutul Directorului Ateneului Român, Anton Dimitriu, momentul muzical susținut de artiții Ion Ivan Roncea (harpă) și Dan Cavassi (violoncel), Discursul de Laudatio susținut de Acad. Nicolae Zamfir, dar mai ales un auditoriu cu „foame multă de cer”.

Iar pledoaria de 60 minute susținută de fratele Consolmagno pe tema „Lumilor abandonate” nu a lăsat publicul pe foamea lui, și asta pentru că, în ciuda nivelului elevat al prezentării, s-a putut înțelege că Astronomia nu este atât despre stele, ci mai ales despre oameni: despre felul lor de a le înțelege și de a se înțelege cu ajutorul lor, despre rolul lor în convingerile religioase, și mai ales despre smerenia de a recunoaște că un adevăr științific se cere mereu confruntat cu descoperirile ulterioare. În acest sens, teoriile „aproape corecte” vehiculate de-a lungul secolelor despre sistemul nostru solar și despre cosmos s-au dovedit greșite, pentru că nu pot imortaliza într-o ecuație dinamismul unei realități în transfmare. Iar întrebările extrem de pertinente ale tinerilor de la încheierea conferinței au arătat tot atâtea „stele fără nume” care așteaptă o lumină de sens pentru căutările lor vitale. O lumină pe care omul de știință și călugărul iezuit Consolmagno a reflectat-o cu asupra de măsură.

Vii mulțumiri profesorului Andrei Dorobanțu și părintelui Francisc Doboș care au făcut posibilă această ”privire științifică spre cer” ca început de căutare a Stelei de la Betleem!

Marius Taloș SJ

Exprimaţi-vă opinia