18.11.2019, Vatican (Catholica) – În Ziua Mondială a Săracilor, Papa Francisc a spus că săracii și cei mai vulnerabili pot fi lăsați în urmă în graba frenetică și în centrarea pe sine din lumea modernă. „Ce frumos ar fi dacă săracii ar ocupa în inima noastră locul pe care îl au în inima lui Dumnezeu!”, a spus Pontiful în predica sa de duminică, 17 noiembrie 2019. „În frenezia de a alerga, de a cuceri totul și imediat, deranjează cel care rămâne în urmă. Și este considerat rebut: câți bătrâni, câți copii care trebuie să se nască, câte persoane invalide, câți săraci considerați inutili. Se merge în grabă, fără a se preocupa că distanțele se măresc, că dorința de avere a câtorva mărește sărăcia multora”.

Papa Francisc a celebrat în Bazilica San Pietro Sfânta Liturghie pentru a 3-a Zi anuală Mondială a Săracilor, cu tema „Speranța săracilor nu va fi niciodată dezamăgită”. „Printre atâtea lucruri penultime, care trec, Domnul vrea să ne amintească astăzi pe cel ultim, care va rămâne pentru totdeauna. Este iubirea, pentru că ‘Dumnezeu este iubire’”. Sfântul Părinte a avertizat că există în lumea de astăzi marea ispită de a căuta să știm și să facem totul „imediat”, care ne poate face să pierdem din vedere ceea ce este mai important: „Nu mai găsim timp pentru Dumnezeu și pentru fratele care trăiește lângă noi”.

„De câte ori ne lăsăm seduși de graba de a dori să știm totul și imediat, de pofta curiozității, de ultima știre eclatantă sau scandaloasă, de relatările tulburi, de urletele celui care strigă mai tare și mai supărat, de cel care spune ‘acum sau niciodată’. Însă această grabă, acest totul și imediat nu vine de la Dumnezeu. Dacă ne agităm pentru acel imediat, uităm ceea ce rămâne pentru totdeauna: urmărim norii care trec și pierdem din vedere cerul.” Realitățile grandioase și terifiante ale lumii „ni se par făcute pentru prima pagină, dar Domnul le pune în pagina a doua”. „În prima pagină rămâne ceea ce nu va trece niciodată: Dumnezeul viu, infinit mai mare decât orice templu pe care i-l construim, și omul, aproapele nostru, care valorează mai mult decât toate evenimentele din lume.”

Pontiful a explicat că antidotul la graba frenetică este virtutea creștină a perseverenței: „Perseverența înseamnă a merge înainte în fiecare zi cu ochii îndreptați spre ceea ce nu trece: Domnul și aproapele. Iată de ce perseverența este darul lui Dumnezeu cu care se păstrează toate celelalte daruri ale sale. Să cerem pentru fiecare dintre noi și pentru noi ca Biserică să perseverăm în bine, să nu pierdem din vedere ceea ce contează. Aceasta este înșelăciunea grabei. Papa Francisc a instituit Ziua Mondială a Săracului la finalul Anului Jubiliar al Milostivirii, în 2016. Ea este celebrată în fiecare an în duminica a 33-a din timpul de peste an, cu o săptămână înainte de Sărbătoarea lui Cristos Rege.

„Săracii sunt prețioși în ochii lui Dumnezeu pentru că nu vorbesc limba eu-lui”, a mai explicat Sfântul Părinte în încheiere, „nu se susțin singuri, cu propriile forțe, au nevoie de cel care să îi ia de mână. Ne amintesc că Evanghelia se trăiește așa, ca niște cerșetori îndreptați spre Dumnezeu… Săracii ne facilitează accesul la cer: pentru aceasta simțul credinței poporului lui Dumnezeu i-a văzut ca portarii cerului. Deja de acum sunt comoara noastră, comoara Bisericii. De fapt, ne deschid bogăția care nu îmbătrânește niciodată, aceea care unește pământul și cerul și pentru care merită cu adevărat să trăim: adică iubirea.

Exprimaţi-vă opinia