14.11.2019, Vatican (Catholica) – Astăzi, 14 noiembrie, Papa Francisc l-a numit pe preotul iezuit spaniol Juan Antonio Guerrero Alves în funcția de prefect al Secretariatului pentru Economie, după expirarea mandatului Cardinalului George Pell în februarie. Originar din Merida, Spania, pr. Guerrero, de 60 de ani, își va începe mandatul de prefect în ianuarie 2020.

Papa Francisc a înființat Secretariatul pentru Economie în 2014, ca parte a reformei sale financiare din Vatican. Sarcina lui este să supravegheze aspectele financiare atât ale Curiei Romane, cât și ale administrației Statului Vatican, inclusiv prin urmărirea rapoartelor financiare. Poziția de prefect al Secretariatului pentru Economie este neocupată din 26 februarie, când s-a confirmat că prelatul australian nu mai deține funcția printr-un tweet al lui Alessandro Gisotti, directorul interimar al biroului de presă al Sfântului Scaun. Mons. Pell, aflat acum într-o închisoare din statul australian Victoria, după condamnarea sa din 2018, pentru cinci acuzații de abuz sexual, a fost primul prefect al Secretariatului pentru Economie. Cardinalul s-a retras începând din iunie 2017, când s-a întors în Australia pentru proces. Mandatul său de prefect, pe cinci ani, a expirat în februarie 2019. Demisia sa nu a fost consemnată în buletinul de știri al Vaticanului, așa că se consideră că mandatul său a expirat și nu a fost înnoit.

Pr. Guerrero, iezuit din 1979, este licențiat în economie la Universitatea Autonomă din Madrid, având titluri și în teologie și în filozofie și litere. Hirotonit preot în 1992, din 2017 Guerrero se află la Roma, în funcția de consilier general și delegat al superiorului general pentru casele și lucrările interprovinciale ale iezuiților. În perioada 2014-2017 a fost trezorier și coordonator de proiect al iezuiților din Mozambic. „Această numire a fost complet neașteptată. Inițial m-a umplut de neliniște și m-am simțit destul de șocat”, a spus pr. Guerrero într-un interviu pentru Vatican News. „Dar o primesc cu smerenie, cu încredere în Domnul și în echipa care lucrează deja în Secretariatul pentru Economie. Voi colabora la desfășurarea acestei misiuni, oferind tot ce e mai bun din mine.”

Potrivit Vatican News, pr. Guerrero, care vorbește italiană, engleză, franceză, portugheză și spaniolă, i-a cerut Papei Francisc să nu ceară hirotonirea sa ca Episcop, astfel încât, după mandatul său de prefect, să poată reveni la viața consacrată normală. „Primesc această sarcină din afara Curiei Vaticanului și voi intra într-o lume nouă”, a spus preotul. „Îi mulțumesc Sfântului Părinte că mi-a permis să îndeplinesc această misiune în calitate de iezuit, pentru a putea continua să rămân iezuit când se va încheia această slujire.” „Sper să contribuie la transparența economică a Sfântului Scaun și să contribuie la utilizarea eficientă a bunurilor și resurselor care sunt în slujba importantei misiuni evanghelizatoare a Bisericii”, a declarat el pentru Vatican News.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia