12.11.2019, Târgu Jiu (Catholica) – Filmul „Cardinalul”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, a debutat sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la Târgu Jiu: Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, transformat, pentru o seară, într-un mic cinematograf, a găzduit prima avanpremieră națională a acestei pelicule dedicate memoriei Cardinalului Iuliu Hossu. La finalul proiecției a urmat un dialog cu publicul, la care au participat Nicolae Mărgineanu și Radu Botar – actor al Teatrului „Elvira Godeanu” și totodată actor principal în „Cardinalul”.

Filmul continuă să fie prezentat, în țară, în avanpremieră: a fost proiectat la Arad (10 noiembrie) și la Alba Iulia (11 noiembrie), în Sala Unirii, și urmează să ajungă la Dej (12 noiembrie), Târgu Mureș (13 noiembrie), Oradea (14 noiembrie), Timișoara (15 noiembrie), Cluj (16 noiembrie), Blaj (17 noiembrie), Satu Mare (24 noiembrie). La București, va fi prezentat în avanpremieră miercuri, 20 noiembrie, la Cinema PRO. După proiecție, va urma o sesiune de întrebări și răspunsuri, la care vor fi prezenți regizorul Nicolae Mărgineanu și actorul Radu Botar.

La avanpremiera de la Târgu Jiu au fost prezenți și pr. Francisc Trefaș, parohul comunității romano-catolice din localitate, și pr. Emil Moraru, prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității București. „Este un film pe care îl recomand studenților noștri și tinerilor, în general. M-am bucurat să văd mulți tineri în sală, la Târgu Jiu: erau foarte atenți, emoționați, unii chiar până la lacrimi. Ai ce învăța, vizionând filmul: este despre suferință și demnitate, în timpul regimului comunist, despre dragoste de Cristos și de țară, despre unitate a Bisericii și de neam, despre fidelitate și despre neacceptarea compromisului”, a declarat pr. Emil Moraru.

Vorbind despre „Cardinalul”, într-un interviu la Radio Târgu Jiu, actorul Radu Botar, cel care îl personifică pe Cardinalul Iuliu Hossu în film, spunea: „Este un film care trebuia făcut, trebuia produs și arătat generațiilor de acum, pentru a înțelege rostul nostru în timpurile pe care le trăim, plecând de la trecutul nostru destul de zbuciumat și nu prea îndepărtat. Un film al istoriei și al rădăcinilor noastre, despre credință, despre adevăr, despre demnitate, despre atitudine fermă în fața răului; prin credință, făcând bine, putem ține răul departe de noi.”

„E un film puternic, despre viața cardinalului Iuliu Hossu, cel care a dat glas Declarației de Unire de la Alba Iulia, în 1918, și care mai apoi, la începutul celui de-al doilea război mondial a preferat să rămână lângă credincioșii lui, păstrând, protejând și limba și neamul, expunându-se. Evident, și-a asumat pericolul ăsta. După care, a venit ce a fost mai rău: a venit regimul comunist, au venit frații ca să-și omoare frații.”

„Cardinalul” este semnat de Nicolae Mărgineanu, după un scenariu de Bogdan Adrian Toma. Rolul Episcopului Iuliu Hossu este interpretat de actorul Radu Botar, alături de care joacă Ioan Andrei Ionescu, Richard Bovnoczki, Radu Bânzaru, Maria Ploae, Cristian Iacob, Mircea Andreescu, Ovidiu Crișan, Remus Mărgineanu, Bogdan Nechifor. După proiecțiile în avanpremieră, începând din 25 noiembrie filmul „Cardinalul” va rula în aproape toate cinematografele din țară. Pe pagina de Facebook dedicată acestui film sunt disponibile detalii, interviuri, mărturii și articole.

Sursa: Angelus.com.ro

Exprimaţi-vă opinia