Două premii Ratzinger date de Papa Francisc

Publicatla 12 November 2019

11.11.2019, Vatican (Catholica) – Papa Francisc s-a adresat sâmbătă membrilor Fundației Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea, în Palatul Apostolic din Vatican, cu ocazia ceremoniei de înmânare a prestigiosului premiu Ratzinger pe 2019. Premiul a fost instituit în 2011, pentru a recunoaște activitatea unor specialiști în demonstrarea colaborării dintre teologie și filozofie, în spiritul Cardinalului Ratzinger, devenit Papa Benedict al XVI-lea. Câștigătorii din acest an sunt intelectualul catolic Charles Taylor și preotul și teologul iezuit Paul Béré.

După ce a citat din exortația apostolică a Sfântului Papă Paul al VI-lea, Evangelii Nuntiandi, care spune: „A evangheliza, pentru Biserică, înseamnă a duce Vestea Bună în toate straturile umanității, înseamnă, cu influența sa, a transforma dinăuntru, a face nouă însăși omenirea”, Papa Francisc a afirmat: „Acest lucru este valabil pentru toate culturile: accesul la dimensiunile umanității în căutarea răscumpărării trebuie căutat în toate direcțiile, cu creativitate, cu imaginație; trebuie să se exprime cu limbajele corespunzătoare în toate domeniile și spațiile în care omenirea își trăiește suferințele, bucuriile, speranțele.”

„Deși cei doi premiați provin din continente și domenii culturale diferite, mesajul lor este mult mai asemănător decât poate să pară la prima vedere”, a spus Sfântul Părinte. Béré este primul african ce câștigă premiul Ratzinger. Colaborator al Institutului Biblic Pontifical, a primit premiul pentru munca sa asupra figurii profetului Iosue. „Părintele Béré ne dă un exemplu luminos lucrând asupra interpretării textelor din Vechiul Testament într-un context de cultură ‘orală’, profitând astfel de experiența culturilor africane; precum și angajându-se pentru cunoașterea, înțelegerea și receptarea în contextul african a Sinoadelor la care a luat parte.” Pr. Beré este membru al mai multor asociații de teologie din Africa și al Comisiei Internaționale Anglicano – Romano-Catolică (ARCIC). A participat ca expert la câteva Sinoade ale Episcopilor.

Dr. Charles Taylor, de 88 de ani, este un filozof catolic canadian ce a predat inclusiv la Oxford, fiind specializat pe istoria filozofiei, în special pe filozofia politică și pe filozofia științelor sociale. Contribuția sa majoră este pe temele legate de religie, modernitate și secularizare. „Puțini specialiști și-au pus problema secularizării cu atâta lărgime a privirii ca prof. Taylor”, a spus Papa Francisc în discursul său. „Îi suntem recunoscători pentru aceasta, pentru profunzimea cu care a tratat subiectul, analizând cu atenție dezvoltarea culturii occidentale, mișcările spiritului uman în decursul timpului, găsind caracteristicile modernității în articulația lor complexă, în umbre și în lumini. Astfel el ne ajută să citim în mod nereductiv motivele schimbărilor petrecute în practica religioasă; ne invită să intuim și să căutăm noi căi pentru a trăi și a exprima dimensiunile transcendente ale sufletului uman, dimensiunile spirituale în care Duhul Sfânt continuă să lucreze și atunci când noi la prima vedere nu ne dăm seama.”

În discursul său, Pontiful și-a reînnoit recunoștința față de predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, „pentru învățătura și exemplul pe care ni le-a dat în slujirea Bisericii reflectând, gândind, studiind, ascultând, dialogând, rugându-se, pentru ca să se păstreze vie și conștientă credința noastră în pofida schimbării timpurilor și a situațiilor, și pentru ca să știe să dea cont credincioșii de credința lor cu un limbaj capabil de a se face înțeles de contemporanii lor și de a intra în dialog cu ei, pentru a căuta împreună căile întâlnirii cu Dumnezeu în timpul nostru.”

Exprimaţi-vă opinia