Papa Francisc

17.10.2019, Vatican (Catholica) – Papa Francisc și-a exprimat îngrijorarea privind modul în care este tratată problema alimentației și a chemat la o atitudine virtuoasă legat de hrană în mesajul său cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentației 2019, promovată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură din cadrul ONU (UNFAO), marcată miercuri, 16 octombrie. Tema în acest an este „Acțiunile noastre sunt viitorul nostru. O alimentație sănătoasă pentru o lume #FoameZero”, iar Pontiful speră că va sluji la a aminti că oamenii nu mănâncă sănătos.

„Este crud, nedrept și paradoxal ca, în ziua de astăzi, să fie hrană pentru toți și, totuși, nu toți pot să aibă acces la ea; sau să existe regiuni din lume în care hrana este irosită, se aruncă, se consumă în exces sau este destinată pentru alte scopuri care nu sunt alimentare. Pentru a ieși din acest iureș, trebuie promovate ‘instituții economice și programe sociale care să le permită celor mai săraci să aibă acces în mod obișnuit la resursele de baze’”, scrie Sfântul Părinte în mesajul trimis directorului general al UNFAO, Qu Dongyu, pe 16 octombrie.

În timp ce au fost făcuți pași pentru rezolvarea problemei malnutriției și foametei, afirmă Papa, agenda ONU pentru dezvoltare sustenabilă nu a fost pe deplin implementată în toată lumea. În timp ce 820 de milioane de persoane suferă de foame, aproximativ același număr de persoane sunt supraponderale – acestea sunt, a spus el, „victime ale obiceiurilor alimentare greșite”. „Este deci necesară o convertire a modului nostru de a acționa și nutriția este un important punct de plecare. […] Tulburările alimentare se pot combate numai cultivând stiluri de viață inspirate dintr-o viziune recunoscătoare a ceea ce ne este dat, căutând cumpătarea, moderația, abstinența, stăpânirea de sine și solidaritatea, virtuți care au însoțit istoria omului.”

Concret, Sfântul Părinte îndeamnă la întoarcerea la simplitate și sobrietate, „trăind fiecare moment al existenței cu un spirit atent la nevoile celuilalt. Astfel vom putea consolida legăturile noastre într-o fraternitate care să tindă la binele comun și să evite individualismul și egocentrismul, care produc numai foame și inegalitate socială. Un stil de viață care ne va permite care ne va permite să cultivăm un raport sănătos cu noi înșine, cu frații noștri și cu ambientul în care trăim.” Pontiful a subliniat și importanța familiei în acest sens. „În cadrul familial, și grație sensibilității feminine și materne, se învață să se bucure de roadele pământului fără a abuza de ele și se descoperă cele mai bune instrumente pentru a răspândi stiluri de viață care respectă binele personal și colectiv.”

La final mesajul papal subliniază că lupta împotriva foamei și malnutriției nu va înceta atâta timp cât prevalează exclusiv logica pieței și se caută numai profitul, „reducând hrana la simplu produs de comerț, supus speculei financiare și distorsionându-i valoarea culturală, socială și puternic simbolică”. Și a continuat: „Prima preocupare trebuie să fie mereu persoana umană, în special cei cărora le lipsește hrana zilnică și care cu greu reușesc să se ocupe de relațiile familiale și sociale. Când persoana umană va fi situată în locul care îi revine, atunci operațiunile de ajutor umanitar și programele de dezvoltare vor avea un impact mai mare și vor da rezultatele sperate. Nu putem uita că ceea ce acumulăm și irosim este pâinea săracilor.” Mesajul se încheie cu invocarea binecuvântării asupra celor ce lucrează la UNFAO.

Exprimaţi-vă opinia