Liturghie în capela Casei Santa Marta

08.10.2019, Vatican (Catholica) – Riscul alunecării de la credință la ideologie s-a aflat în centrul predicii rostite de Papa Francisc la Sfânta Liturghie celebrată marți, 8 octombrie 2019, în cursul dimineții, în capela Casei Santa Marta din Vatican. Referindu-se la cei care se definesc creștini dar care judecă totul, Pontiful a pornit chiar de la „micimea inimii lor” pentru a le aminti că Domnul se apropie cu milostivire de toate realitățile omenești, pentru că El a venit pentru a mântui, nu pentru a condamna. Papa Francisc s-a oprit asupra riscului care îi pândește pe mulți creștini de a se închide în propriile idei, sfârșind în ideologie, alunecând de la credință la profesarea unor idei, spunând că unor astfel de creștini le este teamă să crească, nu vor să se confrunte cu problemele reale ale vieții, cu încercările Domnului și ale existenței.

Explicând că astfel de creștini „preferă ideologia în locul credinței”, Pontiful a explicat că, în cazul în care se îndepărtează de comunitate, acestora le este teamă să se încredințeze în mâinile Domnului și preferă să judece totul, din perspectiva micimii propriei inimi. „Astăzi există două chipuri ale Bisericii: Biserica acelor ideologi care se înfășoară în propriile ideologii și cea care îl face cunoscut pe Domnul, care se apropie de toate realitățile, care nu se îngrețoșează, căci situațiile [n.n. de viață ale omului] nu îl scârbesc pe Domnul; El se apropie de acestea așa cum s-a apropiat și i-a mângâiat pe leproși, pe cei bolnavi. Pentru că El a venit pentru a ne vindeca; El a venit pentru a ne mântui, nu pentru a ne condamna.”

Referindu-se la acele persoane care spun că sunt creștine „cu condiția ca…”, Papa Francisc a pornit de la prima lectură din Liturghia zilei, luată din cartea profetului Iona 3,1-10, pentru a prezenta modelul acelora care se definesc creștini „cu condiția ca…” „Iona era un încăpățânat, căci avea concepția unei credințe ‘sub condiție’. Iona este modelul pentru cei care se definesc creștini cu condiția ca lucrurile să fie făcute într-un anumit fel, care spun: ‘Nu, nu, aceste schimbări nu sunt creștine’, sau: ‘Aceasta este o erezie’, sau: ‘Așa nu merge’. Acești creștini îl condiționează pe Dumnezeu, condiționează credința și acțiunea lui Dumnezeu.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News Romania)

Exprimaţi-vă opinia