06.10.2019, Vatican (Catholica) – Papa Francisc a creat sâmbătă 13 noi Cardinali, încurajându-i să ceară harul de a avea inimi pline de compasiune, asemenea lui Cristos. „Disponibilitatea unui Cardinal de a-și da sângele – semnificată de culoarea roșie a hainei – este sigură atunci când este înrădăcinată în această conștiință că a primit milă și în capacitatea de a avea milă”, a spus Papa Francisc la Consistoriul din 5 octombrie.

„Să cerem astăzi, prin mijlocirea apostolului Petru, harul unei inimi milostive, pentru a fi martori ai Celui care ne-a iubit și ne iubește, care ne-a privit cu milostivire, care ne-a ales, ne-a consacrat și ne-a trimis să ducem tuturor Evanghelia sa de mântuire”, a spus el în Bazilica San Pietro. Noii Cardinali vin din Africa, Europa, America de Nord și Centrală și Asia. Papa Francisc a spus, când a anunțat Consistoriul pe 1 septembrie, că originile diverse ale acestor Cardinali „exprimă vocația misionară a Bisericii, care continuă să proclame iubirea milostivă a lui Dumnezeu către toți oamenii pământului”.

Printre cei ce au primit însemnele purpurii se află și iezuitul canadian Michael Czerny, pe care Papa Francisc l-a consacrat Episcop în aceeași Bazilică cu o zi înainte. Cardinalul Czerny, din fruntea secțiunii pentru migranți și refugiați a Dicasterului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, a ales să poarte o cruce pectorală făcută din lemnul unei bărci folosite de migranți pentru a traversa Marea Mediterană. Doi alți noi Cardinali lucrează în Vatican: Arhiepiscopul spaniol Miguel Ángel Ayuso Guixot, prefectul Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios și Arhiepiscopul portughez José Tolentino Mendonca, bibliotecar al Sfintei Biserici Romane.

Papa Francisc a folosit de 25 de ori cuvântul „compasiune/milă” în predica sa către noii Cardinali. „Dacă eu nu mă simt obiect al milei lui Dumnezeu, nu înțeleg iubirea Sa. Nu este o realitate care se poate explica. Ori o simt ori nu o simt. Și dacă nu o simt, cum pot să o comunic, să o mărturisesc, să o dăruiesc? Ba chiar, nu voi putea face aceasta. Concret: am milă față de acel frate, față de acel Episcop, față de acel preot?… Sau distrug mereu cu atitudinea mea de condamnare, de indiferență, de a privi în altă parte, în realitate pentru a mă spăla pe mâini?”

Pornind de la vindecarea leprosului relatată la Marcu, Sfântul Părinte a sintetizat astfel misiunea lui Isus Cristos: Răscumpărător în milă. „Această milă nu a apărut la un anumit moment din istoria mântuirii. Nu! A existat mereu în Dumnezeu, imprimată în inima Sa de Tată”, a spus el, invocând imediat episodul cu chemarea lui Moise, când Dumnezeu din tufișul arzând spune legat de poporul aflat în sclavia egipteană: „Îi cunosc durerea”. „Iată mila Tatălui!”, a exclamat Pontiful. I-a invitat apoi pe Cardinali să răspundă unei întrebări: „Am fost obiect al milei lui Dumnezeu? Este vie în voi această conștiință? Că ați fost și că ați fost mereu precedați și însoțiți de milostivirea Sa?”

După Consistoriu Papa Francisc și noii Cardinali au făcut o vizită Papei emerit Benedict al XVI-lea la mănăstirea Mater Ecclesiae. Potrivit directorului biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, Pontiful emerit „a amintit noilor Cardinali despre valoarea fidelității față de Papă” și le-a oferit o binecuvântare împreună cu Papa Francisc. Consistoriul a fost al șaselea din pontificatul Papei Francisc. Cu cei 13 noi Cardinali, numărul celor cu drept de vot este de 128, iar numărul ne-electorilor de 100, dintr-un total de 228 de Cardinali.

Exprimaţi-vă opinia