Cardinalul John Henry Newman

01.10.2019, Londra (Catholica) – Liderul Episcopilor englezi a afirmat duminică despre Fericitul John Henry Newman că oferă o mărturie importantă despre Biserica Catolică din Anglia în perioadele dificile și este un patron potrivit pentru chemarea fiecărui catolic de a fi „discipol misionar”. „Cardinalul Newman s-a confruntat cu momente și circumstanțe dificile. La fel și noi. În acest moment, în societatea noastră există o mare neliniște. Se pare că am pierdut sentimentul de speranță și viziunea comună în jurul cărora să ne adunăm. Cultura actuală nu oferă nici un motiv sau vreo încurajarea de a oferi iertare celor care ne-au rănit. Duritatea exprimării și rapiditatea condamnării par a domina. Aceasta este societatea în care trebuie să dăm mărturie și pentru care oferim rugăciunea noastră. Să nu deznădăjduim din a face aceasta!”, a spus Cardinalul Vincent Nichols într-o scrisoare pastorală din 29 septembrie.

Prelatul este Episcop de Westminster, care cuprinde o mare parte din orașul Londra. Este, de asemenea, capul Conferinței Episcopale și liderul de facto al Episcopilor englezi. Newman, englez și fost cleric anglican, convertit la catolicism în 1845, urmează să fie canonizat luna viitoare de către Papa Francisc. Cardinalul Nichols a discutat despre costul și curajul convertirii lui Newman. „Unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții sale este călătoria lungă și dificilă pe care a făcut-o în deplinătatea credinței în Biserica Catolică. L-a costat scump. Cu toate acestea, este o parte esențială a mărturiei sale. Căutarea adevărului l-a făcut să examineze în detaliu bazele credinței catolice în istoria Bisericii. De asemenea, l-a făcut să își privească îndeaproape propriile experiențe și sentimente, simțind în ele chemarea și îndemnurile lui Dumnezeu. Era complet convins că în toate experiențele noastre din această lume există un semn, o umbră, o impresie, ca o amprentă, a prezenței lui Dumnezeu. Această convingere l-a făcut un mărturisitor minunat al naturii, importanței și experienței credinței catolice.”

„Încă din primii săi ani ca tânăr preot al Bisericii Angliei și mai apoi ca preot catolic, și chiar până la moartea sa la 89 de ani, a fost neclintit în grija pentru săraci. Din acest motiv, mii de persoane s-au aliniat pe străzile din Birmingham pentru a-și arăta iubirea și respectul față de el, atunci când trecea dricul. Această grijă pentru sărăci trebuie să fie un semn distinctiv al vieților noastre. Este cu siguranță unul dintre cele mai elocvente și eficiente moduri de a da mărturie despre credința noastră în societatea noastră astăzi!” Cardinalul a menționat că Newman este un „bun patron” pentru „Luna misionară extraordinară” pe care Papa Francisc a desemnat-o în octombrie. „Papa Francisc ne invită să ne reînnoim simțul misiunii, sarcina noastră de a face vie Evanghelia, pentru ca alții să o vadă și să vină să împărtășească bucuria. El ne amintește adesea că suntem ‘discipoli misionari’. Prin Botez ne împărtășim sarcina dată de Dumnezeu Tatăl Fiului Său, Isus, pentru a aduce adevărul, iubirea, compasiunea și iertarea în această lume. Există o zicală minunată: ‘Nu Biserica lui Dumnezeu are o misiune, ci misiunea lui Dumnezeu are o Biserică!’ Noi suntem acea Biserică și Dumnezeu ne dă misiunea noastră”, a spus Cardinalul Nichols.

Un aspect al activității misionare, a adăugat Cardinalul Nichols, „este că devenim mai conștienți de potențialul pe care îl avem pentru a aduce frumusețea credinței noastre, bucuria și mângâierea ei, în atenția celorlalți. Conversațiile personale, actele individuale de caritate, compasiunea pentru ceilalți în încercările lor, deschiderea pentru a ne ruga pentru cei în nevoie, oricine ar fi: toți aceștia sunt pași în activitatea noastră misionară”. În scrisoarea sa, prelatul a anunțat că Episcopii englezi lansează în luna aceasta „un moment de concentrare specială asupra rolului Sfintelor Scripturi în viața noastră. Inițiativa are titlul ‘Dumnezeul care vorbește’. Va începe acum și va dura până spre sfârșitul anului 2020. Pentru a împărtăși Vestea Bună a lui Isus cu alții, trebuie să fim cufundați în cuvântul Lui, în înțelepciunea și în pacea Lui. Acest lucru îl facem prin a ne ruga și a ne gândi la cuvintele Bibliei. În următoarele luni, această aventură se va desfășura în parohiile Dvs și știu că vă va fi de un real ajutor.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia