Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 54-a Zi Mondială a Comunicaţiilor Sociale, care se celebrează în 2020:

“Ca să povesteşti în auzul fiului tău” (Ex 10,2). Viaţa devine istorie.

Cu alegerea acestei teme, luată dintr-un text din cartea Exodului, papa Francisc subliniază cât de preţios este îndeosebi în comunicare patrimoniul amintirii. De atâtea ori papa a subliniat că nu există viitor fără înrădăcinare în istoria trăită. Şi ne-a ajutat să înţelegem că amintirea nu trebuie considerată ca un “corp static”, ci mai degrabă o “realitate dinamică”. Prin amintire are loc înmânarea de istorii, speranţe, vise şi experienţe de la o generaţie la alta.

Tema următoarei Zile Mondiale a Comunicaţiilor Sociale ne aminteşte în afară de asta că orice relatare se naşte din viaţă, din întâlnirea cu altul. Comunicarea este chemată aşadar să pună în conectare, prin relatare, amintirea cu viaţa. Isus recurgea la parabole pentru a comunica forţa vitală a Împărăţiei lui Dumnezeu, lăsându-le ascultătorilor libertatea de a primi aceste relatări şi de a le referi şi la ei înşişi. Forţa unei istorii se exprimă în capacitatea de a genera o schimbare. O relatare exemplară are o forţă transformatoare. Experimentăm asta când ne confruntăm, prin relatare, cu vieţile sfinţilor. Un punct pe care, în ultima vreme, Sfântul Părinte l-a reluat adresându-se Dicasterului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, când a îndemnat să se comunice “marea bogăţie” oferită de mărturia de viaţă a martirilor.

Încă o dată, în centrul reflecţiei, papa pune persoana cu relaţiile sale şi capacitatea sa înnăscută de a comunica. Papa le cere tuturor, fără excepţie, să facă să rodească acest talant: să facă din comunicare un instrument pentru a construi punţi, pentru a uni şi pentru a împărtăşi frumuseţea de a fi fraţi într-un timp marcat de contraste şi dezbinări.

(Din Buletinul de presă B0748/28.09.2019 al Sălii de presă a Sfântului Scaun)

Exprimaţi-vă opinia