29.09.2019, (Catholica) – La rugăciunea „Îngerul Domnului”, recitată în Piața San Pietro la finalul Sfintei Liturghii de duminică, 29 septembrie 2019, Papa Francisc a dezvelit un monument dedicat migranților și refugiaților. Iată cuvintele Papei înaintea rugăciunii, după traducerea apărută pe Ercis.ro, apoi informații despre document via Vatican News România.

Iubiți frați și surori,

Doresc să vă salut pe voi toți care ați participat la acest moment de rugăciune, cu care am reînnoit atenția Bisericii față de diferitele categorii de persoane vulnerabile aflate în mișcare. În unire cu credincioșii din toate Diecezele din lume am celebrat Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului, pentru a reafirma necesitatea ca nimeni să nu fie exclus din societate, fie că este un cetățean rezident de mult timp sau un nou sosit.

Pentru a sublinia această angajare, imediat voi inaugura sculptura care are ca temă aceste cuvinte din Scrisoarea către Evrei: „Nu uitați ospitalitatea, căci datorită ei unii i-au primit, fără a-și da seama, pe îngeri” (13,2). Această sculptură, în bronz și lut, reprezintă un grup de migranți din diferite culturi și diferite perioade istorice. Am voit această operă artistică aici în Piața San Pietro, pentru ca să amintească tuturor provocarea evanghelică a primirii.

Mâine, luni, 30 septembrie, se va deschide în Camerun o întâlnire de dialog național pentru căutarea unei soluții la criza dificilă care de mulți ani chinuiește țara. Simțindu-mă aproape de suferințele și de speranțele iubitului popor camerunez, vă invit pe toți să ne rugăm pentru ca acest dialog să poată fi rodnic și să conducă la soluții de pace drepte și durabile, în folosul tuturor. Maria, Regina păcii, să mijlocească pentru noi.

* * *

Realizată de artistul canadian Timothy Schmalz, opera din lut și bronz are ca titlu „Angels Unawares” – „Îngeri fără să știe” – și, după cum a subliniat Sfântul Părinte, se inspiră din cuvintele Scrisorii către Evrei 13,2. Lucrarea reprezintă un grup de migranți și de refugiați de diferite origini culturale și rasiale, surprinși de privirea artistului în diverse perioade de timp din istoria omenirii. Aceștia stau împreună, umăr la umăr, refugiați pe o barcă. Din această mulțime de oameni ies la iveală, din centrul operei, mai multe aripi de îngeri, sugerând prezența sacrului în mijlocul lor. Sculptura interpretează, astfel, convingerea că sacrul poate fi întâlnit și în cel străin, înțelegând aici refugiații și migranții. Opera Angels Unawares a fost sponsorizată de soții Rudolph P. și Carolina Bratty.

Potrivit unei comunicări a sălii de presă a Sfântului Scaun, sculptorul canadian a recunoscut că ideea îi aparține preotului iezuit Michael Czerny, subsecretarul Secției Migranți și Refugiați a Departamentului pentru serviciul dezvoltării umane integrale, preot pe care Papa Francisc l-a ales în rândul noilor Cardinali pe care îi va crea la Consistoriul din 5 octombrie 2019. Artistul de peste Ocean a spus că în timpul unei conversații cu preotul iezuit la Roma în 2017 „el a sugerat să încep să mă gândesc la realizarea unei sculpturi dedicate refugiaților”.

Timothy Schmalz a realizat până acum numeroase opere în bronz de mari dimensiuni, unele dintre acestea fiind expuse în biserici istorice din Cetatea Vaticanului, la Roma, Cafarnaum (Israel) și Johannesburg (R. Africa de Sud). „Aș spune despre sculpturile mele că sunt rugăciuni vizuale”, a afirmat Schmalz. „Când creez sculpturi tridimensionale în bronz, sunt foarte conștient că acestea vor dura mai mult ca mine. Îmi dau seama că mă aflu între două realități care vor avea o viață mult mai lungă decât a mea: creștinismul și bronzul. Stând între acestea două, am început să dezvolt o subtilă apreciere a ceea ce Sfântul Francisc înțelege prin «instrument»”, a mai spus artistul canadian, făcând referință la celebra rugăciune atribuită Sfântului Francisc din Assisi în care se cere: „Doamne, fă din mine un instrument al împăcării între oameni”.

Exprimaţi-vă opinia