Sfântul Scaun și China: O ușă s-a deschis

Publicatla 27 September 2019

Arhiepiscopul Claudio Maria Celli

27.09.2019, (Catholica) – „O ușă s-a deschis care cu greu mai poate fi închisă.” Cu această imagine a rezumat Arhiepiscopul Claudio Maria Celli valoarea înțelegerii provizorii semnate la Beijing între Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză, la un an după istoricul eveniment din 22 septembrie 2018. Ocazia evaluării primului an de la semnarea înțelegerii a fost dată de prezentarea la Roma a unei cărți, intitulată „Înțelegerea dintre Sfântul Scaun și China. Catolicii chinezi între trecut și viitor”, coordonată de Agostino Giovagnoli și Elisa Giunipero, cu o prefață semnată de Cardinalul Pietro Parolin și apărută la Editura Universității Urbaniana.

Lansarea de carte a fost moderată de președintele Comunității Sant’Egidio, Marco Impagliazzo, la ea participând fostul prim-ministru italian, Romano Prodi, fondatorul Comunității Sant’Egidio, Andrea Riccardi, și pr. iezuit Federico Lombardi, președinte al Fundației Joseph Ratzinger – Benedict al XVI-lea. Deosebit de importantă, în aglomerata aulă Papa Benedict al XIII-lea, a fost prezența șefului biroului politic și prim secretar al Ambasadei Republicii Populare Chineze la Roma. Semn vizibil al acestei schimbări de atmosferă, în numele încrederii și al respectului, prezența lui a fost pomenită de toți vorbitorii implicați în prezentarea cărții.

În anii 1980, Arhiepiscopul Celli a fost martor și protagonist, sub Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, al procesului de apropiere dintre Sfântul Scaun și China. În prezentarea sa, el a subliniat că este corect să se numească acordul „istoric” – chiar dacă este provizoriu și limitat la problema numirilor episcopale. Mulțumită acestui acord, pentru prima dată în 70 de ani, toți Episcopii chinezi sunt acum în comuniune cu Succesorul lui Petru și cu ceilalți frați întru episcopat. Arhiepiscopul Celli a declarat că acest acord este rodul „dialogului operativ” susținut și încurajat de Papă.

Acest angajament este într-o profundă armonie cu atenția specială acordată de Papi Chinei și catolicilor chinezi în timpul secolului al XX-lea, mai ales de ultimii doi predecesori ai Papei Francisc. Arhiepiscopul Celli, care este și fost subsecretar pentru relațiile cu statele, a subliniat importanța orientărilor pastorale date de Sfântul Scaun cu privire la înregistrarea civilă a clerului în China, publicată la 28 iunie. Arhiepiscopul Celli a observat că din acest document se înțelege că între dragostea pentru propria țară și nevoia egală de a fi catolic autentic nu există contradicție.

În prezentarea sa, Romano Prodi, fostul președinte al Comisiei Europene, a subliniat efectele sociale și geopolitice ale acestei decizii pentru China, care a trecut prin modificări amețitoare în ultimii 30 de ani. Semnarea acordului, a spus el, a fost posibilă în acest moment istoric, deoarece, odată cu pontificatul Papei Francisc, autoritățile chineze percep Biserica Catolică drept tot mai universală și mai puțin occidentală. Această condiție favorizează o convergență între Roma și Beijing în zone până acum neexplorate.

Andrea Riccardi a subliniat și el semnificația multilaterală a acordului, menționând că reprezintă simbolic încheierea unei fracturi care s-a produs în a doua jumătate a secolului XX și a continuat până în zilele noastre. Riccardi, fondatorul Comunității Sant’Egidio, a spus că abilitatea Sfântului Scaun și a Chinei de a rezolva un conflict care a durat 70 de ani este un semn al „inteligenței și flexibilității”. A atribuit reușita la două mari figuri ale diplomației Vaticanului: Cardinalul Achille Silvestrini și Cardinalul Roger Etchegaray, amândoi decedați recent. Riccardi și-a încheiat discursul subliniind că acum „catolicismul chinez trebuie regândit”, trebuind să își găsească un nou spațiu pentru viitor.

Părintele iezuit Federico Lombardi a încheiat prezentările amintind faptul că drumul ce a dus la semnarea acordului este marcat și de multe istorii de suferință. Fostul director al biroului de presă al Vaticanului a spus că nu ar trebui să se considere acest acord istoric meritul exclusiv al liderilor chinezi și ai Vaticanului. Acordul, a subliniat el, s-a născut din loialitatea catolicilor chinezi și a Episcopilor lor în decenii dificile și dureroase. Dacă aceștia nu ar fi fost legați spiritual într-un mod atât de extraordinar de Papă, a menționat iezuitul, nu ar fi fost create condițiile pentru a se ajunge la semnarea acordului.

Exprimaţi-vă opinia