23.09.2019, Vatican (Catholica) – Când vine vorba de răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu prin media, investițiile trebuie făcute cu încredere, le-a spus Papa Francisc luni oficialilor și consultanților Dicasterului pentru Comunicații. Într-un text pregătit înmânat participanților de la întâlnirea din Sala Regia, din Vatican, pe 23 septembrie, Sfântul Părinte a spus despre comunicații că sunt o misiune pentru Biserică. „Nici o investiție nu este prea mare pentru difuzarea Cuvântului lui Dumnezeu”, a spus el. „În același timp, fiecare ‘talant’ trebuie bine cheltuit și trebuie profitat de el.”

Papa Francisc a continuat să spună că „în realitate, doar tăria noastră nu este suficientă” și a făcut referire la un discurs al Sfântului Papă Paul al VI-lea, din 1964, în care spunea departamentului de atunci pentru comunicațiile sociale că „credința trebuie, prin urmare, să susțină micimea eforturilor noastre umile”. „Cu cât ne facem mai mult instrumente în mâinile lui Dumnezeu, adică mici și generoși, și cu atât va crește probabilitatea eficienței noastre”, spunea Papa Paul al VI-lea. „Știm”, a spus actualul Pontif, „că de atunci [1964] provocările din acest domeniu au crescut exponențial și forțele noastre nu sunt niciodată suficiente. Provocarea la care sunteți chemați, ca și creștini și comunicatori, este cu adevărat mare. De aceea este frumoasă.”

Papa s-a adresat grupului de Episcopi și profesioniști din mass-media la începutul adunării plenare a Dicasterului pentru Comunicații, adunare care are loc în perioada 23-25 septembrie, în Vatican. Este prima adunare plenară a Dicasterului de la instituirea sa în 2015. Participă membrii Dicasterului, împreună cu consilierii din sfera mass-media internațională. Papa a comentat: „Mă bucur că tema aleasă pentru această Adunare este ‘Suntem membri unii altora’. Puterea voastră, a noastră, stă în unitate, în a fi membri unii altora. Numai așa putem răspunde mai bine la nevoile misiunea Bisericii.”

Pe lângă discursul pregătit, care a fost distribuit în formă scrisă, Papa Francisc a formulat ample remarci ad-hoc, sfătuindu-i pe participanți să aibă „semnătura mărturiei” în tot ceea ce fac. „Dacă doriți să comunicați numai adevărul, fără bunătate și frumusețe, opriți-vă, nu faceți acest lucru. Dacă doriți să comunicați un fel de adevăr, dar fără să vă implicați, fără să dați mărturie despre acel adevăr cu viața voastră, cu chiar trupurile voastre, opriți-vă singuri, nu mai faceți”, a spus el. De asemenea, i-a avertizat să nu cadă într-o atitudine de resemnare atunci când se confruntă cu lumescul societății. Nu este o noutate a acestui secol, a spus el; „a fost întotdeauna un pericol, a fost întotdeauna o ispită, a fost întotdeauna dușmanul”, În acest sens, Papa a spus că a auzit oameni care cred că Biserica ar trebui să se închidă puțin, „să fie o Biserică minusculă, dar autentică”. „Fac alergie la acest cuvânt”, a afirmat el. „Dacă ceva este, nu mai trebuie să spunem ‘autentic’.” Biserica trebuie să fie mică, „asemenea drojdiei, mică asemenea sării”, a îndemnat el. „Aceasta este vocația creștină!”

A crede că Biserica viitorului va fi o „Biserică a celor aleși” înseamnă a risca să cazi în „erezia esenienilor”, a spus Sfântul Părinte, iar în acest mod „autenticitatea creștină se pierde”. Papa a adăugat că resemnarea în bătălia culturală „vine de la spiritul rău, nu vine de la Dumnezeu”. „Nu vă fie frică”, a încurajat el. „Suntem puțini? Da, dar cu dorința de a face misiune, pentru a le arăta altora cine suntem. Cu mărturia.” A spus și că este „puțin alergic” când unii spun că ceva este „cu adevărat creștin”. „Am căzut în cultura adjectivelor și a adverbelor și am uitat puterea substantivelor”, a susținut el. „Aceasta este misiunea comunicării: să comunice realitatea, fără a o îndulci cu adjective sau adverbe.” Spuneți doar că ceva este „un lucru creștin”, a spus el. Nu este necesar să spunem că ceva este „autentic creștin”. Comunicatorul trebuie să arate „adevărul, dreptatea, binele și frumosul”, a spus el, și face aceasta cu „sufletul și cu trupul; el comunică cu mintea, cu inima, cu mâinile; comunicați cu totul”. „Și este adevărat că cea mai mare comunicare este iubirea: în iubire există plinătatea comunicării – iubire pentru Dumnezeu și între noi.”

Ce nu trebuie să facă lucrătorii din comunicațiile catolice este prozelitism, a mai spus Papa, adăugând că așa cum spunea „Papa Benedict al XVI-lea cu mare claritate, ‘Biserica nu crește prin prozelitism, ci prin atracție, adică prin mărturie’”. „Și comunicarea noastră trebuie să fie mărturie.” Sfântul Părinte a încheiat mulțumindu-le membrilor Dicasterului pentru munca lor, spunându-le „să comunice bucuria Evangheliei: este ceea ce Domnul vă cere astăzi”.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia