Sacramentul Euharistiei

19.09.2019, Washington (Catholica) – La șase săptămâni după ce un studiu Pew Research a constatat că doar o treime dintre catolicii din SUA cred că pâinea și vinul devin la Liturghie Trupul și Sângele lui Cristos, unii Episcopi le scriu credincioșilor în speranța de a-i educa despre acest adevăr central al credinței catolice.

Studiul, publicat la începutul lunii august, arată că doar 31% dintre catolicii americani intervievați consideră că pâinea și vinul folosite pentru Euharistie, devin, printr-un proces numit transsubstanțiere, Trupul și Sângele Domnului. Episcopul Daniel Jenky de Peoria a publicat un document intitulat „Prezența Reală”, cu speranța să ajute la înnoirea mărturiei despre Prezența Reală a lui Isus Cristos în speciile euharistice. „Cer ca anul acesta și în anii următori, în consiliile parohiale, în casele călugărești, la întrunirile din facultăți, la întâlnirile catehetice, întreaga noastră Biserică locală să caute modalități de consolidare a învățăturii și mărturiei noastre despre Preasfântul Sacrament”, a scris prelatul pe 16 septembrie.

„Este o dogmă definitivă a Bisericii Catolice, revelată de Duhul Sfânt și ferită de orice posibilitate de eroare, că Trupul și Sângele, Sufletul și Divinitatea lui Isus Cristos sunt cu adevărat și substanțial prezente în Preasfânta Euharistie. Nu este o opinie care să fie verificată prin sondaje, ci vine din Revelația divină, exprimată cu autoritate absolută de Scriptură și Tradiție.” În scrisoarea sa, Episcopul încurajează devoțiunile euharistice, precum binecuvântările, procesiunile, orele sfinte și timpul personal de rugăciune petrecut în tăcere în fața tabernacolului. „Aceste devoțiuni euharistice urmăresc evident și să aprofundeze recunoașterea centralității Prezenței Reale a lui Isus în Liturghie”, scrie el.

Catehismul Bisericii Catolice afirmă la numărul 1374: „În Preasfântul Sacrament al Euharistiei sunt conținute cu adevărat, în mod real și substanțial, Trupul și Sângele împreună cu Sufletul și Divinitatea Domnului nostru Isus Cristos și deci Cristos întreg. Această prezență o numim «reală», nu cu titlu exclusiv, ca și cum celelalte prezențe nu ar fi «reale», ci prin excelență, pentru că este substanțială și pentru că, prin ea, Cristos, Dumnezeu și om, se face prezent în întregime.” În studiul Pew Research, 69% dintre catolicii intervievați au spus că pâinea și vinul folosite pentru Euharistie „sunt simboluri ale Trupului și Sângelui lui Isus Cristos”. Această înțelegere greșită a fost majoritară în toate grupele de vârstă.

Arhiepiscopul Alexander Sample de Portland, din Oregon, a răspuns în luna august sondajului. „Aceste rezultate trebuie să fie un semnal de trezire pentru noi toți”, scria el pe 30 august. „Să dai simplu din umeri la o astfel de știre și să continui să faci ce făceai și înainte nu este o opțiune. Trebuie să facem tot ce putem ca să inversăm această tendință. Oamenii vor deveni mai lacși în practicarea credinței lor, sau o vor abandona de-a dreptul, dacă nu înțeleg și nu cred în misterul Euharistiei.” Prelatul i-a provocat pe cei implicați în școlile catolice, în programele educaționale parohiale și în formarea adulților să pună un mai mare accent pe învățătura Bisericii despre Euharistie. „Am pierdut în mare măsură respectul și venerația pentru Preasfânta Euharistie care existau cândva în Biserică. Cum celebrăm Sfânta Liturghie și cum tratăm Preasfântul Sacrament sunt aspectele cheie aici”, a afirmat el.

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia