09.09.2019, Port Louis (Catholica) – Primirea migranților și economia care are omul în centru au fost temele principale ale ultimului discurs ținut de Papa Francisc la capătul călătoriei sale în Africa, prin trei țări, ultima fiind Mauritius. Astfel, luni, 9 septembrie, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu autoritățile, cu societatea civilă și cu corpul diplomatic din această țară, amintind că istoria națiunii a început datorită migranților, în 1507 – momentul descoperirii ei de către un portughez – insula fiind încă nelocuită.

„ADN-ul poporului vostru păstrează amintirea acelor migrații care i-au adus pe strămoșii voștri pe această insulă și care i-au și condus să se deschidă la diferențe pentru a le integra și a le promova în vederea binelui tuturor. Iată pentru ce vă încurajez, în fidelitate față de rădăcinile voastre, să acceptați provocarea primirii și a protejării migranților care vin astăzi aici pentru a găsi loc de muncă și, pentru mulți dintre ei, condiții mai bune de viață pentru familiile lor. Să aveți la inimă primirea lor așa cum strămoșii voștri au știut să se primească reciproc, ca protagoniști și apărători ai unei adevărate culturi a întâlnirii care permite migranților – și tuturor – să fie recunoscuți în demnitatea lor și în drepturile lor.”

Sfântul Părinte și-a arătat aprecierea față de tradiția democratică a acestei țări, „care contribuie să se facă din insula Mauritius o oază de pace”. A dat țara ca exemplu pentru Africa, dar în același timp a cerut sprijinirea tinerilor și evitarea căderii în capcana căutării profitului. „Nu întotdeauna creșterea economică merge în folosul tuturor și lasă deoparte un anumit număr de persoane, în special tinerii. De aceea, aș vrea să vă încurajez să dezvoltați o politică economică orientată spre persoane și care să știe să privilegieze o distribuire mai bună a intrărilor, crearea de oportunități de muncă și o promovare integrală a celor mai săraci. Încurajându-vă să nu cedați ispitei unui model economic idolatric care are nevoie să jertfească vieți umane pe altarul speculei și a simplului profit, care ține cont numai de beneficiul imediat în defavoarea protejării celor mai săraci, a ambientului și a resurselor sale.”

Sfântul Părinte și-a încheiat discursul asigurând de sprijinul catolicilor din Mauritius pentru binele comun. Apoi a mulțumit: „Mulțumesc iarăși pentru primirea voastră călduroasă. Doresc din inimă ca Dumnezeu să binecuvânteze poporul vostru și toate eforturile pe care le faceți pentru a favoriza întâlnirea dintre culturi, civilizații și tradiții religioase diferite în promovarea unei societăți drepte, care nu uită pe fiii săi, în special pe cei mai nevoiași. Fie ca iubirea Sa și milostivirea Sa să continue să vă însoțească și să vă ocrotească! Multe mulțumiri pentru atenția voastră.”

Exprimaţi-vă opinia