Papa în Madagascar: Suntem oameni ai laudei

Publicatla 9 September 2019

08.09.2019, Antananarivo (Catholica) – Ultimul moment important al vizitei Papei Francisc în Madagascar l-a reprezentat întâlnirea cu preoții, călugării, călugărițele, consacrații și seminariștii din această țară. Desigur, nu au fost absolut toți, așa că la început Sfântul Părinte a îndemnat la rugăciune pentru „toți acei preoți, consacrate și consacrați care nu au putut să călătorească datorită problemelor de sănătate, datorită poverii anilor sau datorită vreunui inconvenient”. Apoi a mărturisit: „Încheind vizita mea în Madagascar aici cu voi, văzând bucuria voastră, dar gândindu-mă din nou la tot ceea ce am trăit în acest scurt timp în insula voastră, mi se ridică la inimă acele cuvinte ale lui Isus din Evanghelia lui Luca atunci când, emoționat de bucurie, a spus: ‘Te preamăresc pe Tine, Tată, Domn al cerului și al pământului pentru că ai ascuns acestea celor înțelepți și învățați și le-ai descoperit celor mici’.”

Pontiful a amintit că aceste cuvinte sunt parte a rugăciunii de laudă înălțată de Isus la întoarcerea din misiune a celor 72 de discipoli. „Primindu-i și ascultându-i pe discipolii săi care se întorc plini de bucurie, primul lucru pe care îl face Isus este să îl laude și să îl binecuvânteze pe Tatăl său și asta ne indică un aspect fundamental al vocației noastre. Suntem bărbați și femei ai laudei. […] În laudă găsim cea mai frumoasă apartenență și identitate a noastră, pentru că ea îl eliberează pe discipol de neliniștea pentru acel ‘ar trebui de făcut…’ și îi redă gustul pentru misiune și pentru a sta cu oamenii; îl ajută să ajusteze ‘criteriile’ cu care se măsoară pe sine însuși, pe alții și toată activitate misionară, pentru ca să nu aibă uneori mai puțin gust de Evanghelie.”

Și a continuat: „În laudă învățăm sensibilitatea pentru a nu ‘pierde busola’ și a nu face din mijloace scopurile noastre și din superfluu ceea ce este important; învățăm libertatea de a pune în mișcare procese decât de a voi să ocupăm spații; gratuitatea de a promova tot ceea ce face să crească, să se maturizeze și să rodească poporul lui Dumnezeu decât de a fi orgolioși de un anumit „profit” pastoral ușor, rapid dar efemer. Într-un anumit sens, mare parte din viața noastră, din bucuria și rodnicia noastră misionară se joacă pe această invitație a lui Isus la laudă.”

Sfântul Părinte a vorbit despre Biserica în ieșire, exprimându-și aprecierea pentru ceea ce fac clericii și consacrații. „Voi ați îndrăznit să ieșiți și ați acceptat provocarea de a duce lumina Evangheliei în fiecare colț al acestei insule. Știu că mulți dintre voi trăiesc în condiții dificile, unde lipsesc serviciile esențiale – apă, electricitate, străzi, mijloace de comunicare – sau resursele economice pentru a duce înainte viața și activitatea pastorală. Mulți dintre voi poartă pe umerii lor, pentru a nu spune pe sănătatea lor, povara trudelor apostolice. Totuși alegeți să rămâneți și să fiți alături de oamenii voștri, aproape de oamenii voștri, cu oamenii voștri. Mulțumesc pentru aceasta! Mulțumesc din inimă pentru mărturia voastră de a fi aproape de oameni, mulțumesc pentru că ați voit să rămâneți acolo și să nu faceți din vocație o ‘trecere la o viață mai bună’! Mulțumesc.”

Papa a încheiat astfel: „Transmiteți comunităților voastre afectul meu și apropierea mea, rugăciunea mea și binecuvântarea mea. În această binecuvântare pe care o voi da în numele Domnului vă invit să vă gândiți la comunitățile voastre, la locurile voastre de misiune, pentru ca Domnul să continue să binecuvânteze toate acele persoane care se află acolo. Să puteți continua să fiți semn al prezenței sale vii în mijlocul nostru. Și vă rog, nu uitați să vă rugați și să îi faceți pe alții să se roage pentru mine.”

Exprimaţi-vă opinia