Mons. Vincenzo Paglia

02.09.2019, Vatican (Catholica) – În vederea viitoarei adunări plenare a Academiei Pontificale pentru Viață, programată la Roma pentru 26-28 februarie 2020, președintele acestei Academii, Mons. Vincenzo Paglia, efectuează în zilele 2-9 septembrie 2019 o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii, la companiile Microsoft și IBM, informează un comunicat de presă al Academiei. Vizita prelatului marchează pregătirea viitoarei adunări plenare, care a ales ca temă: „Inteligența artificială”.

Este și motivul pentru care Mons. Paglia are o serie de întâlniri cu reprezentanții celor două companii: la Redmond, cu președintele Microsoft, Brad Smith, care a fost în Vatican pe 13 februarie 2019 și a confirmat participarea la adunarea plenară a Academiei; și la New York, cu vice-președintele executiv IBM, John E. Kelly, compania fiind invitată să trimită, la rândul său, o delegație la adunarea plenară din 2020 a Academiei Pontificale pentru Viață. Pe agenda vizitei, difuzată în comunicatul de presă amintit, figurează, de asemenea, o întâlnire, pe 3 septembrie, cu studenții și profesorii de la Loyola Marymount University (Los Angeles), pentru o dezbatere pe tema bioeticii globale.

În Scrisoarea apostolică „Humana Communitas”, publicată în ianuarie 2019, la 25 de ani de la înființarea Academiei Pontificale pentru Viață, Papa Francisc evidențiază importanța la a înfrunta provocările inedite ale tehnologiilor actuale. Este cunoscut faptul că, folosind rezultatele din domeniile fizicii, geneticii și neuroștiințelor, se poate interveni foarte mult asupra desfășurării vieții umane. Chiar și trupul omului poate fi supus unor intervenții de așa natură încât se modifică nu doar funcțiile și prestațiile, ci și modalitățile de relaționare pe plan personal și social. De aici, atenția acordată de Biserică noilor frontiere ale cunoașterii, pentru a menține viu raportul dintre inteligența artificială și binele comun, în orizontul unei enorme responsabilități etice față de generațiile de astăzi și de mâine. (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News Romania)

Exprimaţi-vă opinia