Audiența generală de miercuri

28.08.2019, Vatican (Catholica) – Ce facem când oamenii ne cer să acționăm ceva împotriva principiilor noastre creștine? Papa Francisc a evocat astăzi, continuând seria de cateheze inspirate din Faptele Apostolilor, un episod în care Petru le spune tranșant saduceilor că ascultarea sa este după voia Domnului nu a oamenilor. Audiența generală cu cateheză s-a desfășurat în Piața San Pietro.

Sfântul Părinte a subliniat perioada de înflorire și efervescență experimentată de prima comunitate creștină. Și în timp ce comunitatea stătea bine și material, dar și uman, ca număr de membri, Papa amintește că era „ca un spital de campanie, care primește persoanele mai slabe, adică bolnavii. Suferința lor îi atrage pe apostoli, care nu au ‘nici argint nici aur’ – așa îi spune Petru ologului – dar sunt puternici cu numele lui Isus. În ochii lor, ca în ochii creștinilor din orice timp, bolnavii sunt destinatari privilegiați ai veștii bune a Împărăției, sunt frați în care Cristos este prezent în mod deosebit, pentru a se lăsa căutat și găsit de noi toți. Bolnavii sunt niște privilegiați pentru Biserică, pentru inima sacerdotală, pentru toți credincioșii.”

Papa a vorbit și despre faptul că Petru „se evidențiază”, „are proeminența în grupul apostolic din cauza primatului și a misiunii primite de la Cel Înviat. El este cel care pornește predicarea kerygmei în ziua de Rusalii și care la conciliul din Ierusalim va desfășura o funcție de conducere.” Dar în toată această proeminență, a continuat Pontiful, Petru de fapt „lasă că un Altul să se manifeste: Cristos să fie viu și operant!” A amintit cum chiar și cu umbra căpetenia apostolilor face vindecări, dar de fapt în spate e Dumnezeu, care își „manifestă proximitatea și face din rănile fiilor Săi locul teologic al duioșiei Sale. În rănile bolnavilor, în bolile care sunt impedimente pentru a merge înainte în viață, există mereu prezența lui Isus, rana lui Isus. Este Isus care ne cheamă pe fiecare dintre noi să îi îngrijim, să îi susținem, să îi vindecăm.”

Vindecările aduc bucurie celor care sunt subiectul lor, însă provoacă ura și invidia saduceilor, care drept urmare îi închid pe apostoli. Aceștia sunt eliberați miraculos, dar saduceii se încăpățânează în închiderea lor, până la împietrirea inimii. „Atunci Petru răspunde oferind o cheie a vieții creștine: ‘A asculta mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni’, pentru că ei – saduceii – spun: ‘Voi nu trebuie să mergeți înainte cu aceste lucruri, nu trebuie să vindecați’. ‘Eu ascult mai degrabă de Dumnezeu decât de oameni’, este marele răspuns creștin.” Papa a concluzionat: „Aceasta înseamnă a asculta de Dumnezeu fără rezerve, fără amânări, fără calcule; a adera la El pentru a deveni capabili de alianță cu El și cu acela pe care îl întâlnim pe drumul nostru. Să cerem și noi Duhului Sfânt puterea de a nu ne înspăimânta în fața celui care ne poruncește să tăcem, ne calomniază și chiar atentează la viața noastră. Să îi cerem să ne întărească interior pentru a fi siguri de prezența iubitoare și mângâietoare a Domnului lângă noi.”

Exprimaţi-vă opinia