23.08.2019, Roma (Catholica) – În acest an, la 22 august s-a marcat pentru întâia oară Ziua internațională în memoria victimelor actelor de violență având la bază motivații religioase sau de crez, zi instituită de Națiunile Unite. „În această zi afirmăm încă o dată sprijinul nostru temeinic față de victimele violenței bazată pe religie sau pe convingeri personale. Și demonstrăm acest sprijin făcând tot posibilul pentru prevenirea unor astfel de atacuri, cerând totodată ca responsabilii unor astfel de acte să fie urmăriți penal”, a afirmat secretarul general al Națiunilor Unite, António Gutteres, amintind importanța unei astfel de inițiative. Organizația Națiunilor Unite a decis instituirea acestei zile printr-o rezoluție aprobată la 28 mai. Textul Națiunilor Unite amintește că „terorismul și extremismul violent în toate formele și manifestările nu pot și nu trebuie să fie asociate cu nicio religie, naționalitate, civilizație sau grup etnic”.

„Dacă o societate permite persecutarea unei minorități, aceasta pune bazele persecutării oricărei comunități”, a spus Federica Mogherini, înalt reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate. „Persecuția ca răspuns la convingerile religioase sau la afilieri sau ca răspuns la lipsa lor reprezintă o violare a dreptului internațional și necesită o acțiune comună pentru a o combate”, a mai subliniat ea. În cursul pontificatului său, Papa Francisc a cerut în mai multe ocazii încetarea folosirii religiilor în scopul incitării la violență. Și în documentul comun semnat de Pontif și de marele imam al moscheii Al-Azhar, la 4 februarie 2019, se spune: „Cerem tuturor încetarea instrumentalizării religiilor în scopul incitării la ură, la violență, la extremism și la fanatism orb și încetarea folosirii numelui lui Dumnezeu pentru justificarea actelor de omucidere, de exilare, de terorism și de oprimare”.

Intervievat în contextul marcării pentru prima oară a Zilei internaționale în memoria victimelor actelor de violență având la bază motivații religioase sau de crez, directorul fundației de drept pontifical Kirche in Not – Alessandro Maduro – subliniază că libertatea religioasă este mama tuturor libertăților, spunând: „Este în mod absolut mama tuturor formelor de libertate. 20% din țările lumii nu respectă libertatea religioasă, în vreme ce 60% din populația mondială, adică patru miliarde de persoane trăiesc în țări în care libertatea religioasă nu este pe deplin garantată. Maltratarea respectării libertății de credință înseamnă de fapt maltratarea unei forme de libertate cu mult mai amplă: prin libertatea religioasă ajungem și la exaltarea libertății de conștiință, de gândire. Articolul 18 al Declarației Universale a Drepturilor Omului subliniază cum aceste trei forme de liberate sunt legate una de cealaltă și trebuie să fie întotdeauna tutelate.”

De altfel, ultimul Raport privind persecuția împotriva creștinilor la nivel mondial, prezentat la 22 noiembrie 2018, la sediul Ambasadei Italiei pe lângă Sfântul Scaun, a dezvăluit o situație deosebit de sumbră, potrivit căreia – la nivel mondial – sunt în jur de 300 de milioane creștinii care suferă persecuții, fiind identificate 38 de țări în care se înregistrează grave încălcări ale libertății religioase. Dintre acestea, 21 de țări sunt evaluate ca fiind țări în care creștinii sunt persecutați: Afganistan, Arabia Saudită, Bangladesh, Birmania, China, Coreea de Nord, Eritreea, India, Indonezia, Irak, Libia, Niger, Nigeria, Pakistan, Palestina, Siria, Somalia, Sudan, Turkmenistan, Uzbekistan și Yemen. În schimb, 17 sunt țări în care creștinii sunt discriminați: Algeria, Azerbaidjan, Bhutan, Brunei, Egipt, Federația Rusă, Iran, Kazahstan, Laos, Maldive, Mauritania, Qatar, Tagikistan, Turcia, Ucraina și Vietnam. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: Vatican News România

Exprimaţi-vă opinia