Papa Francisc

20.08.2019, Vatican (Catholica) – „Apariția mișcărilor populare: Rerum Novarum a timpurilor noastre” este titlul unei noi cărți publicate în spaniolă de Casa de Editură a Vaticanului (LEV) și pregătită de Comisia Pontificală pentru America Latină, cu prefața semnată de Papa Francisc. Cartea explorează seria Întâlnirilor Mondiale desfășurate în Americi începând din 2014, la care au participat mii de reprezentanți ai mișcărilor populare.

În prefață, Sfântul Părinte spune că persoanele care trăiesc la periferiile existențiale ale societății nu sunt un simplu sector al populației la care Biserica trebuie să ajungă. De fapt sunt „germenele care, asemenea seminței de muștar, va aduce mult rod”. Pontiful a numit mișcările populare ce îi reprezintă pe acești oameni „o pârghie pentru profunde transformări sociale”. Oamenii de la periferii, a mai spus el, nu sunt destinatari pasivi de asistență socială, ci protagoniști activi ai propriului lor viitor. „Mișcările populare reprezintă o importantă alternativă socială, un strigăt din adâncuri, un semn de contradicție și o speranță că orice se poate schimba.” Și a adăugat că modul lor de rezistență în fața „tiraniei banilor” prin trudă și suferință arată că mișcările populare sunt „paznicii” unui viitor mai bun.

Papa Francisc a continuat spunând că umanitatea stă în fața unei schimbări epocale, caracterizată de frică, xenofobie și rasism. Mișcările populare pot contracara această tendință, deoarece sunt „un izvor de energie morală spre revitalizarea democrațiilor noastre”. „Antidotul la populism și spectacolul politic stă în eforturile cetățenilor organizați”, afirmă el, adăugând că aceștia promovează experiența lui „noi” în locul cultului lui „eu”. Sfântul Părinte își încheie prefața cu o reflecție asupra muncii umane, ca un drept sacru ce trebuie apărat, în conformitate cu doctrina socială a Bisericii. „Mișcările populare sunt un martor concret, tangibil, demonstrând că este posibilă opoziția la cultura rebutului […] prin crearea de noi forme de muncă ce sunt centrate pe solidaritate și comunitate.” În fine, Papa mai cheamă la un „nou umanism”, care să depășească lipsa compasiunii și grijii pentru binele comun, ce a devenit atât de prevalent în zilele noastre.

Sursa: Vatican News, ediția engleză

Exprimaţi-vă opinia