G.K. Chesterton

03.08.2019, Denver (Catholica) – Cauza de canonizare a scriitorului catolic Gilbert Keith (G.K.) Chesterton nu va fi deschisă, a anunțat Episcopul Peter Doyle de Northampton, Dieceza de origine a lui Chesterton. În ciuda scrierilor lui Chesterton, care au inspirat atâția oameni, și a rolului său în renașterea catolicismului în Anglia, la începutul secolului XX, mai multe obstacole stau în calea avansării cauzei de canonizare, a declarat Episcopul Doyle într-o scrisoare citită în cadrul sesiunii de deschidere a conferinței Societății Americane G.K. Chesterton.

Cele trei îngrijorări invocate de Episcop sunt faptul că Chesterton nu are parte de un „cult” la nivel local, îi lipsește un „model de spiritualitate personală” care să fie discernut din scrierile sale, și nu în ultimul rând sunt acuzațiile de antisemitism bazate pe scrieri. „Sunt foarte conștient de devotamentul față de G.K. Chesterton existent în multe părți ale lumii și de influența sa inspiratoare asupra atâtor persoane, iar acest lucru face dificilă comunicarea concluziei la care am ajuns”, a spus Episcopul, potrivit publicației britanice Catholic Herald.

Chesterton s-a născut în 1874 și a devenit un scriitor prolific și un puternic apologet catolic după convertirea sa la credință. Este recunoscut pentru scrierea unor lucrări clasice de apologetică precum „Ortodoxia” și „Omul etern”, precum și pentru seria de ficțiune „Părintele Brown”, printre multe alte lucrări. A murit în 1936. Episcopul Doyle a lăudat „bunătatea lui Chesterton și capacitatea sa de evanghelizare”, dar a spus că nu poate deschide cauza în acest moment. „Nu sunt în măsură să promovez cauza lui G.K. Chesterton din trei motive. În primul rând, și cel mai important, nu există un cult local. În al doilea rând, nu am reușit să extragem un model de spiritualitate personală. Și, în al treilea rând, chiar ținând cont de contextul din vremea lui G.K. Chesterton, problema antisemitismului este un adevărat obstacol în special în acest moment în Regatul Unit”, susține el în scrisoare.

Într-un interviu acordat săptămânalului catolic spaniol „Alfa y Omega”, prelatul a spus că, în timp ce Chesterton era ferm împotriva naziștilor, el a stereotipizat poporul evreu în moduri îngrijorătoare în unele scrieri ale sale. Ca exemplu, Alfa y Omega a indicat „Noul Ierusalim”, o carte scrisă în 1920 de Chesterton, în care susținea de exemplu că evreii trebuie să poarte haine distinctive, ca să poată fi recunoscuți în public. Societatea Gilbert Keith Chesterton respinge acuzele, ca fiind false, amintind afirmații ale britanicului precum: „Lumea îl are pe Dumnezeu datorită evreilor”, respectiv: „Voi muri apărând și ultimul evreu din Europa”. Chesterton a fost „un om ce a urât rasismul și teoriile rasiste și a luptat pentru demnitatea umană”, se spune pe situl Societății.

Pr. John Udris, care a fost investigator pentru cauza lui Chesterton a spus că nu îl invidiază „pe Episcopul Doyle pentru această decizie cu implicații uriașe”. „Desigur, e dezamăgitor. Dar investigația a fost un privilegiu enorm. A-l cunoaște pe Chesterton mai bine m-a schimbat în bine”, a spus el. Episcopul, în interviul amintit, a admis că poate succesorul său va deschide cauza. Episcopul Doyle are 75 de ani și și-a înaintat deja demisia, conform obiceiului.

Exprimaţi-vă opinia