pr. Gerard Francisco Timoner III

16.07.2019, Roma (Catholica) – Pentru prima oară în istoria Ordinului dominican, în frunte a fost ales un asiatic. Pr. Gerard Francisco Timoner III, care vine din Filipine, a fost ales Maestru al Ordinului Predicatorilor, cunoscut și ca Ordinul Dominican, în capitlul general care este încă în desfășurare în Biên Hoà, Vietnam. Este de fapt primul capitlu general al dominicanilor organizat într-o țară ne-creștină.

Preotul filipinez de 51 de ani este al 87-lea succesor al Sf. Dominic de Guzman, preotul spaniol ce a fondat ordinul în 1215. Va deține această funcție timp de 9 ani. Pr. Timoner a fost până acum socius – sau asistent – pentru Asia și Pacific al responsabilului pentru Asia și Pacific. „Esența Bisericii este comuniunea, concretizată într-un mod extraordinar atunci când frații celebrează Euharistia”, a spus noul cap al dominicanilor, sâmbătă, după alegere. „Noi, dominicanii, trebuie să slujim Biserica cu ceea ce suntem: o comuniune de frați. Trebuie să ajutăm această Biserică să devină o comuniune puternică. Nu trebuie să privim la noi înșine, ci la Biserică, pe care trebuie să o slujim și edificăm.”

Inițial nu a dorit să accepte alegerea, dar s-a simțit puternic încurajat în îndeplinirea noii misiuni atunci când frații săi dominicani i-au promis rugăciunile lor. Conform Vicarului noului Maestru, pr. Miguel Ángel del Río, pr. Timoner poate aduce multe lucruri bune dominicanilor, inclusiv un aer non-european. A subliniat că majoritatea capilor ordinului au fost europeni, iar acum un filipinez va deschide un nou capitol în viața ordinului. Sf. Dominic a format un ordin al predicatorilor, a amintit nou lider. „Nu este ceea ce facem, ci ce suntem. Noi suntem predicatori chiar și când nu predicăm. Suntem predicatori chiar dacă suntem bătrâni, chiar dacă nu putem vorbi. Suntem predicatori chiar dacă nu suntem hirotoniți; chiar și când suntem bolnavi; chiar și când facem muncă de cercetare în camerele noastre. Suntem predicatori când îi ajutăm pe cei mai defavorizați. Suntem predicatori. Aceasta e identitatea noastră.”

Pr. Timoner s-a născut pe 26 ianuarie 1968, în Daet, în provincia filipineză Camarines Norte. După ce a obținut diplome în filosofie, la Centrul Filipinez Dominican pentru Studii, și în teologie, la Universitatea Santo Tomas (UST), a fost hirotonit preot, în 1995. În 2004 și-a terminat licența în teologie sacră la Universitatea Catolică Nijmegen din Olanda. A fost vice-rector pentru afacerile religioase și apoi rector al seminarului UST din 2007 până în 2012. În 2014, Papa Francisc l-a numit membru al Comisiei Teologice Internaționale, un organism format din 30 de persoane ce examinează probleme ce țin de doctrină.

Sursa: Vatican News, ediția engleză

Exprimaţi-vă opinia