Cardinalul John Henry Newman

02.07.2019, Vatican (Catholica) – Vaticanul a anunțat luni că Fericitul Cardinal John Henry Newman va fi canonizat pe 13 octombrie la Roma. În timpul unui Consistoriu cu Cardinalii, din 1 iulie, Papa Francisc a decretat că Newman și alți patru Fericiți vor fi canonizați împreună în Piața San Pietro. Sr. Marian Theresia, din India, fondatoare a Congregației Surorilor Sfintei Familii; sr. Giuseppina Vannini, din Italia; sr. Dulce Lopes Pontes, din Brazilia și Marguerite Bays, o fecioară consacrată din Elveția, vor fi canonizate alături de Newman. Canonizările lor vor avea loc în timpul Sinodului special al Episcopilor pentru regiunea pan-amazoniană din 2019, care va avea loc în Vatican, între 6 și 27 octombrie.

Newman a fost un teolog din secolul al XIX-lea, poet, preot catolic și Cardinal. Inițial preot anglican, s-a convertit la catolicism în 1845, iar scrierile sale sunt considerate printre unele dintre cele mai importante scrieri ale Bisericii din ultimele secole. A fost hirotonit preot catolic în 1847 și creat Cardinal de Papa Leon al XIII-lea în 1879, deși nu era Episcop. Convertirea lui Newman la credința catolică a stârnit controverse în Anglia și a făcut să își piardă numeroși prieteni, printre care și sora sa, care nu i-a mai vorbit niciodată de atunci. Cardinalul britanic a fondat Oratoriul Sfântului Filip Neri și s-a dedicat în mod special educației, înființând două școli pentru băieți. A murit la Birmingham, în 1890, la vârsta de 89 de ani. În octombrie, Cardinalul Newman va deveni primul sfânt recent din Marea Britanie, după canonizarea Sfântului John Ogilvie în 1976.

La Liturghia de beatificare a Cardinalului Newman, la Birmingham, Anglia, în septembrie 2010, Papa Benedict al XVI-lea a spus că „intuițiile lui Newman despre relația dintre credință și rațiune […] nu au fost de o importanță profundă doar pentru Anglia victoriană, ci continuă și astăzi să inspire și să lumineze mulți oameni, din întreaga lume. […] Ce țel mai bun ar putea să își fixeze profesorii de religie decât celebrul recurs al Fericitului John Henry la un laicat inteligent și bine instruit: ‘Vreau un laicat, nu arogant, nu impulsiv în vorbire, nu certăreț, ci cu oameni ce își cunosc religia, care pătrund în ea, care știu exact unde stau, care știu ce cred și ce nu, care își știu Crezul atât de bine încât să poată da mărturie despre el, care știu atât de multă istorie încât să o poată apăra”, spunea atunci Papa Benedict, citându-l pe Fericitul britanic. Primul miracol atribuit mijlocirii lui Newman a implicat vindecarea completă și inexplicabilă a unui diacon aflat într-o stare medicală gravă. Cel de-al doilea miracol a privit vindecarea unei femei americane gravide. Femeia a cerut mijlocirea Cardinalului Newman în momentul când viața ei era în pericol, iar medicii nu au putut explica cum și de ce a reușit să își revină brusc.

„Dumnezeu m-a creat să îi aduc o anumită slujire. Mi-a încredințat anumite lucruri pe care nu le-a încredințat altora. Am misiunea mea. S-ar putea să nu o cunosc în această viață, dar mi se va spune în cealaltă. Sunt un inel într-un lanț, un inel de legătură între persoane”, scria Fericitul John Henry Newman. „Nu m-a creat în zadar. Voi face bine. Voi face lucrarea Sa. Voi fi un înger al păcii, un predicator al adevărului la locul meu”, a mai spus Newman. „De aceea, voi avea încredere în El… Dacă mă îmbolnăvesc, boala mea îi poate sluji, în nedumerire, nedumerirea mea poate să îl slujească… El nu face nimic în zadar… El îmi poate lua prietenii. Mă poate arunca printre străini. Poate să mă facă să mă simt părăsit, să mi se scufunde spiritul, să ascundă viitorul de mine. Totuși, El știe despre ce este vorba.” (Courtney Grogan pentru Catholic News Agency)

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia