Liturghie în capela Casei Santa Marta

11.06.2019, Vatican (Catholica) – „Este trist când vedem creștini care la început pășesc pe calea slujirii, dar apoi ajung să se folosească de poporul lui Dumnezeu”, a remarcat Papa Francisc în predica de la Sfânta Liturghie de marți, 11 iunie 2019, făcând un comentariu la lecturile biblice ale zilei (Fapte 11,21b-26;13,1-3 și Matei 10,7-13). A dărui gratuit ceea ce gratuit am primit de la Dumnezeu și a sluji, nu a se servi de poporul lui Dumnezeu – în predica de la Liturghia celebrată în capela reședinței sale din Casa Sf. Marta, Papa a pus accentul pe pasajul evanghelic. Este vorba de discursul pe care Isus îl ține în fața apostolilor Săi înainte de a-i trimite în misiune. Aceeași misiune continuă astăzi cu fiecare discipol al lui Isus, cu fiecare creștin, chemat să vestească prin faptă și cuvânt că Împărăția lui Dumnezeu este aproape.

„Mergând”, spune Isus discipolilor Săi de ieri și de astăzi, „predicați: S-a apropiat de voi Împărăția cerurilor! Vindecați-i pe cei bolnavi, înviați-i pe cei morți, curățați-i pe cei leproși, alungați-i pe diavoli. În dar ați primit, în dar să dați”. Papa Francisc a spus: „Viața creștină este pentru slujire. Este foarte trist când găsim creștini care, la începutul convertirii sau al conștientizării faptului de a fi creștini, slujesc, sunt deschiși la slujire, servesc poporul lui Dumnezeu, dar apoi ajung să se servească de poporul lui Dumnezeu. Acest lucru face mult rău, mult rău poporului lui Dumnezeu. Vocația este pentru a-i servi pe alții, nu pentru a se servi de alții”.

Știm că Domnul, a continuat Sfântul Părinte, „este plin de daruri pe care vrea să ni le dăruiască. El cere de la noi un singur lucru: ca inima noastră să se deschidă”. „Când spunem ‘Tatăl nostru’ și ne rugăm, să ne deschidem inima, pentru ca să vină această gratuitate. Nu există un raport cu Dumnezeu în afara gratuității. Uneori, când avem nevoie de ceva spiritual sau de un har, spunem: ‘Acum voi ține post, voi face pocăință, o novenă de rugăciuni…’ E bine, dar să fim atenți: acestea nu se fac pentru a plăti harul, pentru a achiziționa harul; se fac pentru a lărgi inima ta și, în acest fel, harul să poată veni. Harul este gratuit”.

Gratuitatea, așadar, este și trebuie să fie o constantă a vieții creștine. Înaintea lui Dumnezeu nu încape loc de târguială, de schimburi bazate pe produse, chiar dacă ne referim la realități spirituale: „În viața noastră spirituală există mereu pericolul de a aluneca spre forme de plată, întotdeauna, chiar și când vorbim cu Domnul, ca și cum am vrea să îi dăm mită Domnului. Nu! Nu merge! Nu merge pe această cale! ‘Doamne, dacă îmi faci cutare lucru, eu îți voi da acest lucru’. Nu! Eu fac această promisiune, dar aceasta îmi lărgește inima ca să primesc ceea ce acolo este gratuit pentru noi.”

„Acest raport de gratuitate cu Domnul ne va ajuta apoi să avem aceeași gratuitate cu ceilalți, fie în mărturia creștină, fie în serviciul creștin, fie în viața pastorală a celor care sunt păstori ai poporului lui Dumnezeu. Mergând înainte pe cale. Viața creștină înseamnă a merge. Predicați, serviți, nu vă serviți de… Slujiți și dați gratuit ceea ce gratuit ați primit. Viața noastră de sfințenie să fie această lărgire a inimii, pentru ca gratuitatea lui Dumnezeu, harurile lui Dumnezeu care sunt gratuite, pe care El vrea să le dăruiască, să poată să ajungă la inima noastră. Așa să fie!” (pr. Adrian Dancă pentru Vatican News Romania)

Exprimaţi-vă opinia