de Rusalii

09.06.2019, Vatican (Catholica) – Fără darurile Duhului Sfânt, creștinilor le lipsește ceea ce îi animă și le dă viața și armonia interioară, a spus Papa Francisc la Rusalii. „Fără Duhul Sfânt, viața noastră creștină se deșiră, lipsindu-i iubirea care ține totul la un loc”, a explicat el la Liturghia celebrată duminică, 9 iunie, în Piața San Pietro. „Fără Duhul Sfânt, Isus rămâne un personaj din trecut; cu Duhul Sfânt, El este o persoană vie în timpurile noastre. Fără Duhul Sfânt, Scriptura este literă moartă; cu Duhul Sfânt este cuvânt de viață. Un creștinism fără Duhul Sfânt este moralism lipsit de bucurie; cu Duhul Sfânt este viață.”

La Liturghia de Rusalii, una dintre cele mai importante sărbători ale anului, Papa Francisc a vorbit despre a treia persoană a Treimii, Duhul Sfânt, despre care a spus că e „departe de a fi o realitate abstractă”, ci este „foarte concretă și aproape, Cel care ne schimbă viețile”. Cincizecimea este sărbătorirea Persoanei Duhului Sfânt, venit asupra apostolilor, a Mariei și a primilor discipoli ai lui Isus, care s-au adunat în Cenacol. Ea marchează încheierea perioadei pascale și sărbătorește începutul Bisericii.

Cum schimbă Duhul Sfânt viețile oamenilor? a întrebat Papa. „Să privim la apostoli: Duhul Sfânt nu a făcut lucrurile mai ușoare pentru ei, nu a făcut minuni spectaculoase, nu le-a luat din față dificultățile și oponenții”. Ceea ce Duhul Sfânt a adus a fost armonie: ceva profund necesar în „ritmul nebunesc de viață din zilele noastre. Trași în mii de direcții, riscăm epuizarea nervoasă”, astfel că alergăm în căutarea remediilor rapide, precum pastilele sau căutarea experiențelor palpitante, ca să ne simțim vii. „Dar mai mult decât orice altceva, avem nevoie de Duhul Sfânt: El aduce ordine în nebunia noastră. Spiritul este pace în mijlocul neliniștii, încredere în mijlocul descurajării, bucurie în tristețe, tinerețe în îmbătrânire, curaj în încercări. În mijlocul curenților furtunoși ai vieții, El coboară ancora speranței”, a afirmat Pontiful.

Potrivit Papei, lipsa de armonie e cea care a provocat numeroasele diviziuni ce se văd în lumea de astăzi: unii cu prea multe și alții fără nimic, unii care vor longevitate și alții care „nici măcar nu se pot naște”. Folosirea intensă a rețelelor sociale, a spus el, i-a făcut pe oameni mai puțin sociali. „Avem nevoie de Duhul unității pentru a ne regenera ca Biserică, ca Popor al lui Dumnezeu și ca familie umană”. „Să implorăm zilnic darul Duhului”, a cerut Papa Francisc, explicând că este ușor de stat la suprafață; că „în loc să căutăm Duhul Sfânt, încercăm să ne menținem pe linia de plutire, gândindu-ne că totul se va îmbunătăți odată ce această problemă se va sfârși, odată ce nu mai văd acea persoană, odată ce lucrurile se vor îmbunătăți”.

E o atitudine superficială, a continuat el, deoarece vor exista întotdeauna multe probleme și „rezolvarea problemelor de moment nu va aduce pacea. Ceea ce face diferența este pacea lui Isus, armonia Duhului Sfânt”. „Pacea înseamnă primirea Duhului Sfânt. Pacea dată apostolilor, pacea care nu aduce eliberare de probleme, ci în probleme, este oferită fiecăruia dintre noi”, a spus el, explicând: „Umpluți cu pacea Sa, inimile noastre sunt ca o mare adâncă, ce rămâne calmă chiar și atunci când suprafața ei este cuprinsă de valuri.” Papa Francis a criticat și tendința de a arunca cu cuvinte urâte și cu insulte în alții, afirmând că este dăunător nu numai pentru cei insultați, ci și pentru cei care insultă. Cei care trăiesc în Duhul Sfânt, dimpotrivă, „aduc pace acolo unde există discordie, armonie unde există conflict. Cei care sunt spirituali răsplătesc răul cu bine, răspund aroganței cu blândețe, răutății cu bunătate, strigătelor cu tăcere, bârfei cu rugăciune, defetismului cu încurajare.”

Este important să recunoaștem, a mai spus Sfântul Părinte, că, la fel ca pentru Apostoli, a-l vedea pe Domnul Înviat nu este suficient, „dacă nu îl primim în inimile noastre”. Citându-l pe Sfântul Bonaventure, Papa a spus că Duhul Sfânt „vine acolo unde este iubit, unde este invitat, unde este așteptat”. „Duhul Sfânt, armonia lui Dumnezeu, care transformi frica în încredere și egoismul în dăruire de sine, vino la noi”, s-a rugat Papa Francisc. „Dă-ne bucuria Învierii și inimi veșnic tinere”. „Duhule Sfânt, armonia noastră, Tu care faci din noi un singur trup, varsă pacea Ta asupra Bisericii și a lumii. Fă-ne artizani ai armoniei, semănători ai bunătății, apostoli ai speranței.” (Hannah Brockhaus pentru Catholic News Agency)

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia