Cardinalul Pietro Parolin

29.05.2019, (Catholica) – Mari așteptări în România privitor la venirea Papei. Sfântul Părinte – explică în ajunul plecării Cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, în interviul acordat lui Massimiliano Menichetti pentru Vatican News – va duce un mesaj de încurajare și unitate, călcând pe urmele Papei Ioan Paul al II-lea, care a făcut o călătorie istorică aici în 1999. Motoul oficial al vizitei, care va avea o puternică amprentă mariană, este: „Să mergem împreună”.

– Cu ce spirit se pregătește Papa de plecare?

– Plecarea va avea loc în ziua în care Biserica latină celebrează Vizita Mariei; Maria care pornește în călătorie pentru a merge să o slujească pe verișoara Elisabeta. Deci și motoul care caracterizează această călătorie a Papei, are o puternică amprentă mariană. Este o mergere împreună conform stilului Preasfintei Fecioare, un stil făcut din umilință, din slujire, din caritate, față de verișoară și de cei mai nevoiași. Mi se pare că Papa pornește tocmai cu această atitudine, cu acest spirit: vrea să devină pelerin pentru a împărtăși drumul acelor comunități creștine, pe cel al comunității civile, al societății din România; vrea să fie păstor pentru a încuraja în credință pe frații săi și pe surorile sale, ținând cont și de bogăția exprimărilor și a riturilor care caracterizează Biserica din România. Și vrea să devină martor al carității, mai ales față de tineri, invitându-i să favorizeze mereu acea cultură a întâlnirii, așa cum spune el, care permite cu adevărat întâlnirea împreună într-un moment istoric în care prevalează în schimb dezbinările și contrapunerile. Mi se pare că acesta este spiritul cu care Sfântul Părinte intenționează să facă această călătorie.

– Întâlnirea cu comunitatea latină și greco-catolică într-o țară cu majoritate ortodoxă. O călătorie pastorală, dar care va avea și un puternic impuls ecumenic.

– Da, și aceasta este o caracteristică ce marchează puternic această călătorie. Să ne amintim că tocmai în urmă cu douăzeci de ani, în mai 1999, mergea în România Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. A fost o călătorie pe care o putem defini istorică, pentru că a deschis porțile și pentru vizita în alte țări cu majoritate ortodoxă. Toți ne amintim strigătul care s-a înălțat din piață: „Unitate! Unitate!” Acela a fost cu siguranță un prim pas, un pas fundamental.

Călătoria Papei de astăzi se situează cam pe același calapod; vrea să fie un alt pas înainte în acest sens, lucrând – întocmai – pentru ecumenism. Mi se pare că din punct de vedere ecumenic trebuie subliniate două lucruri: o primă realitate este aceea a României ca răscruce unde se întâlnesc Europa orientală și cea occidentală, o punte între diferitele realități, așa cum arată și patrimoniul ei artistic foarte bogat; al doilea lucru este aspectul mărturiei comune. Deja a fost un ecumenism, acela pe care Papa îl numește un ecumenism al sângelui, adică credincioși care aparțineau fie Bisericii Catolice, fie Bisericii Ortodoxe, care au suferit sub regimul ateist care a călcat în picioare libertatea religioasă și drepturile credincioșilor. Deci au realizat deja o unitate în suferință, în martiriu. Noi sperăm că acești frați ai noștri care sunt deja în cer ca să se bucure de gloria lui Dumnezeu după ce au suferit pe pământ, să poată ajuta pentru a continua acest drum. Un semn frumos va fi acela al rugăciunii Tatăl Nostru între Papa și Patriarhul ortodox al României.

– Papa va fi îmbrățișat în sanctuarul marian de la Șumuleu-Ciuc îndeosebi de minoritatea maghiară, concentrată în Transilvania. Există unii care vorbesc, un pic provocator, despre o călătorie în călătorie. Așa este?

– În România putem folosi o altă imagine pe care a folosit-o deja Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea când a vorbit despre grădina Maicii Domnului, în sensul unei grădini variate. Există diferite comunități: să ne gândim la catolicii care sunt latinii de diferite limbi: română, maghiară, poloneză, croată… apoi există comunitatea armeană, marea majoritatea care este constituită din ortodocși și diferite etnii, între care cea maghiară, care constituie o prezență semnificativă. Cred că toți cunoaștem sensibilitatea Papei, apelul său continuu la respectarea diferitelor componente, a tradițiilor, a culturilor, a obiceiurilor fiecărei realități, în cadrul unității unei țări. Cred că Papa va face un apel în acest sens, adică la respect în cadrul unității țării. Și în Sanctuarul în care va merge, acest apel va răsuna deosebit de puternic; un apel de a merge împreună, așa cum spune motoul acestei călătorii, depășind diviziunile istorice și întâlnindu-se toți în unitatea credinței împărtășite.

– Ați anticipat: Papa Francisc va fi în România la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Astăzi țara este inserată cu speranță într-o Europă abia ieșită din alegeri. Ce mesaj duce Papa?

– Cred că Papa duce un mesaj de încurajare. România a trăit momente dificile în istoria ei: ocupația străină, lunga perioadă de ateism… Din 2007 a devenit parte a Uniunii Europene și a dat o contribuție însemnată, pornind de la patrimoniul său cultural. Recent la Sibiu a fost o întâlnire în care a fost scoasă în evidență importanța păcii, a perioadei lungi de pace asigurate de Uniunea Europeană, prosperitatea și progresul pe care aceasta le-a comportat. Papa va aminti desigur valorile de la baza acestei Europe precum și rădăcinile creștine, pentru că aceste valori – demnitatea persoanei, solidaritatea – își au temelia cea mai fermă tocmai în patrimoniul creștin a cărui purtătoare este și România. Deci va fi o încurajare pentru a continua să își aducă propria contribuție la construirea acestei Europe care, sperăm, să devină tot mai solidă, întemeiată pe valori fundamentale care sunt valorile creștine. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru InfoSapientia.ro)

Exprimaţi-vă opinia