întâlnire cu Caritas Internationalis

29.05.2019, Vatican (Catholica) – Papa Francisc le-a spus luni, 27 mai 2019, membrilor Caritas Internationalis că adevărata caritate este despre a-l întâlni pe Cristos în cei săraci și nevoiași, nu doar a da un ajutor pentru a ne liniști conștiința. „Dacă am privi caritatea ca un serviciu, Biserica ar deveni o agenție umanitară și serviciile de caritate ‘departamentul ei de logistică’. Dar Biserica nu este nimic din toate acestea, este ceva diferit și mult mai mare. Ea este, în Cristos, semnul și instrumentul iubirii lui Dumnezeu pentru omenire și pentru întreaga creație, casa noastră comună”. Papa s-a adresat organizației de caritate a Bisericii în cadrul Adunării lor generale de la Roma, care s-a încheiat în 28 mai.

„Având în vedere misiunea pe care organizația Caritas este chemată să o aducă în Biserică, este important să ne întoarcem mereu să reflectăm împreună la semnificația cuvântului caritate. Caritatea nu este o prestație sterilă sau o simplă donație pentru a ne liniști conștiința. De aceea trebuie să evităm să asimilăm lucrarea de caritate cu eficacitatea filantropică sau cu eficacitatea în planificare… Caritatea nu este o idee sau un sentiment pios, ci o întâlnire experiențială cu Cristos; este dorința de a trăi cu inima lui Dumnezeu care nu ne cere să avem o iubire și o solidaritate generică pentru săraci, ci să îl întâlnim pe El în ei.”

Pontiful a făcut referire la Ioan 4,8 pentru a explica faptul că originea carității se găsește în Dumnezeu însuși, pentru că „oricine este fără iubire nu îl cunoaște pe Dumnezeu, căci Dumnezeu este iubire”. „Caritatea este îmbrățișarea lui Dumnezeu Tatăl pentru fiecare om, în special pentru cei mai mici și suferinzi, care ocupă un loc preferențial în inima Sa”. Papa a declarat că pentru a trăi caritatea este nevoie de relații interpersonale cu săracii: „a trăi cu săracii și pentru săraci. Pentru că trăind cu săracii învățăm să practicăm caritatea cu spirit de sărăcie, învățăm că aceasta înseamnă a împărtăși”.

Papa Francisc a spus că i se pare „scandalos” să vadă activitatea caritabilă transformată într-o afacere. În special când oamenii „vorbesc atât de mult despre caritate dar trăiesc în luxul risipei sau organizează forumuri despre caritate irosind fără rost atâția bani”. Întâlnirea cu Isus Cristos este antidotul la toate acestea. „Comuniunea în Cristos și în Biserică însuflețește, însoțește și susține slujirea carității atât în comunități cât și în situațiile de urgență din întreaga lume”. „Săracii sunt în primul rând persoane, și chipurile lor ascund chipul lui Cristos însuși. Ei sunt semne ale trupului Lui răstignit și noi avem datoria să ajungem la ei chiar și la periferiile cele mai îndepărtate și în locurile ascunse ale istoriei, cu delicatețea și tandrețea Maicii Biserici.”

Exprimaţi-vă opinia