27.05.2019, Vatican (Catholica) – Adopția este adesea un proces dificil și birocratic, dar există mulți copii care au nevoie de un „acasă”, iar Biserica ar trebui să își intensifice ajutorul, a spus Papa Francisc vineri. Adresându-se pe 24 mai angajaților și pacienților unui spital italian pentru copiii abandonați, Pontiful a spus: „de atâtea ori sunt oameni care doresc să adopte copii, dar există o birocrație enormă”, implicând taxe mari sau chiar corupție.

„[Sunt] multe, multe familii care nu au copii și cu siguranță ar dori unul prin adopție”, a spus Pontiful. „Continuați în a crea o cultură a adopției, deoarece sunt atât de mulți copii abandonați, singuri, victime ale războiului și așa mai departe”. Papa Francisc a vorbit despre adopție în discursul liber din timpul unei întâlniri din Vatican cu 70 de angajați și copii de la Spitalul Inocenților din Florența, vechi de 600 de ani. Atât în discursul liber cât și în cel pregătit, Papa a amintit de o practică veche a unor mame atunci când abandonau un copil la spital. Ele lăsau nou-născuților niște medalii „rupte în două, cu care sperau, prezentând cealaltă jumătate, să își recunoască copiii în vremurile mai bune”.

Astăzi continuă să fie mulți copii care sunt singuri, a adăugat Sfântul Părinte, fie că sunt victime ale migrației neînsoțite, ale războiului sau ale foamei: „Copii cu o jumătate de medalie”. „Și cine are cealaltă jumătate? Biserica Mamă”, a subliniat el. „Noi avem cealaltă jumătate.” „Trebuie să reflectăm și să îi facem pe oameni să înțeleagă că suntem responsabili pentru cealaltă jumătate și să contribuim ca să facem din astăzi o altă ‘casă a inocenților’, mai globală, cu atitudinea adopției”. Papa Francisc a mai spus că trebuie urmărit scopul, la diferite niveluri de responsabilitate, de a ne asigura că „nici o mamă nu se află în situația de a fi nevoită să își abandoneze copilul”. „Dar trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că în fața oricărui eveniment, chiar tragic, care poate desprinde un copil de părinții săi, există structuri și căi de primire în care copilăria este întotdeauna protejată și îngrijită, într-un singur mod vrednic: să dăm copiilor tot ce putem oferi mai bun”, a spus el.

Papa a spus că copiii sunt printre cei mai fragili membri ai societății, cum ar fi cei respinși sau care se confruntă cu „călătorii disperate pentru a scăpa de foame sau de război”. Vorbind despre avort, a spus că există „copii care nu văd lumina deoarece mamele trec prin situații economice, sociale sau culturale ce le împinge să renunțe la acel dar minunat care este nașterea unui copil.” „Cât de mult avem nevoie de o cultură care să recunoască valoarea vieții, în special a celei slabe, amenințate, abuzate”, a mai spus Sfântul Părinte, adăugând că Biserica ar trebui să fie preocupată de crearea unei culturi a grijii și a frumuseții, nu a excluderii. O cultură, a susținut el, „care recunoaște în fiecare chip, chiar și în cel mai mic, chipul lui Isus: ‘Oricine primește un copil ca acesta în Numele Meu, pe Mine mă primește’.”

Sursa: Catholic News Agency

Exprimaţi-vă opinia