De Paolo Petrini

Numeroase persoane au participat joi, 16 mai 2019, la funeraliile lui Jean Vanier, fondatorul lui “L’Arche” decedat la 7 mai la vârsta de 90 de ani, celebrate în comunitatea din Trosly-Breuil în nordul Parisului. Ritul, care s-a desfăşurat sub semnul simplităţii, aceeaşi care a caracterizat viaţa lui Vanier, a fost prezidat de Pierre d’Ornellas, arhiepiscop de Rennes şi reprezentant al Bisericii catolice la Arca internaţională.

Alţi episcopi şi lideri religioşi au luat parte la înmormântare, între aceştia: Jacques Benoit-Gonnin, episcop de Beauvais, şi predecesorul său Jean-Paul James, Stephen Conway, episcop anglican de Ely, şi frère Alois, prior al Comunităţii din Taizé. Rude, prieteni şi reprezentanţi de la “L’Arche” şi de la “Fede e Luce” au adus omagiu la sfârşitul celebrării, în timpul căreia au fost interpretate cântece în engleză şi japoneză şi au fost recitate rugăciuni din tradiţia islamică. Semnul păcii a fost cel al “Namaste” indian, în timp ce lecturile erau cele din Evanghelia pe care Jean Vanier le-a ales pentru această zi.

În timpul înmormântării a fost citit şi un mesaj trimis de papa Francisc pentru această ocazie: “Încercând să trăiască unit cu Cristos, prin care Dumnezeu a luat toate slăbiciunile noastre, Jean Vanier a făcut în aşa fel încât persoanele mai fragile, şi prea des respinse, să fie primite şi recunoscute ca fraţi şi surori, respectând diferenţele religioase şi sociale”, scrie pontiful în scrisoarea prezentată de Vatican News.

Pontiful continuă cerând lui Dumnezeu să ocrotească “marea şi frumoasa familie a Arcei” şi exprimă dorinţa ca “în fidelitate faţă de intuiţia evanghelică a lui Jean, toate comunităţile să poată continua să fie locuri de sărbătoare şi de iertare, de compasiune şi de bucurie, arătând că fiecare, oricare ar fi dezabilitatea sa, este iubit de Dumnezeu şi chemat să participe la o lume de fraternitate, de dreptate şi de pace”.

În omilia sa, monseniorul d’Ornellas a amintit toate întâlnirile lui Vanier cu cei excluşi, cei respinşi, cei deţinuţi, din toată lumea: “Chiar ei, cu suferinţele lor şi strigătul lor pentru a stabili o relaţie, au atins şi au frânt inima lui Jean”. Inimă care suferea datorită dezbinărilor: de fapt, el s-a angajat să “acţioneze pentru unitatea dintre creştini şi să lucreze pentru pacea între religii”, conştient “că umanitatea şi sărăcia sunt drumul cel mai sigur pentru unitate, pentru pace, pentru fraternitate”.

Tuturor celor care i-au primit moştenirea prin “L’Arche”, răspândită în 40 de ţări, arhiepiscopul de Rennes a cerut “să se aplece asupra slăbiciunilor reciproce” şi “să fie maeştri făcându-se slujitori umili şi iubitori”, intrând “la şcoala umilinţei şi a iubirii”. “Dumnezeu v-a ales pentru ca toţi să înţelegem că fericirea noastră este să trăim în comuniune unii cu alţii – a spus prelatul -. Dumnezeu v-a ales pentru ca lumea să ştie că pacea este posibilă şi că putem trăi în pace unii cu alţii cu multele noastre diferenţe. Fiecare dintre comunităţile noastre este un loc de pace şi de comuniune. Să-l binecuvântăm pe Dumnezeu pentru aceasta”.

(După Vatican Insider, 16 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Exprimaţi-vă opinia