Festivalul Bucuriei

București (Catholica) – Sâmbătă, 11 mai 2019, la Mănăstirea Sf. Agnes din Popești-Leordeni a avut loc Festivalul Bucuriei, organizat de Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) ca pregătire pentru vizita Papei Francisc la București, la care au participat circa o mie de persoane. În premieră, Festivalul a găzduit și transmisiunea în direct a ediției speciale DIGI 24 dedicate vizitei Sfântului Părinte în capitală și moderată de Sanda Nicola.

Transmisiunea în direct a debutat cu lansarea imnului oficial „Să mergem împreună toți”, care va răsuna pe străzile Bucureștiului în după-amiaza zilei de 31 mai, în așteptarea Papei Francisc. În timp ce telespectatorii au putut viziona în premieră videoclipul imnului, participanții la festival au ascultat melodia interpretată live de trupa Verità a Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului, împreună cu Corala Sf. Elena. Tot despre imn a vorbit și prima invitată a Sandei Nicola, Roxana Elekes, care a realizat regia și montajul videoclipului, spunând că această compoziție este „o carte de vizită a sufletelor noastre” în așteptarea Sfântului Părinte.

Surpriza evenimentului a fost concursul de gătit. Două echipe formate din câte un preot și un chef italian cunoscut au pregătit două feluri de mâncare preferate ale Papei Francisc. Pr. Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al ARCB, a făcut echipă cu chef Andrea Di Russo, iar pr. Florin Silaghi SJ l-a avut ca partener pe chef Antonio Passarelli. Cele două feluri de mâncare inspirate din bucătăria italiană au fost foarte apreciate de toți cei prezenți. La sfârșitul zilei, Serviciul de Ajutor Maltez și franciscanii din București, împreună cu un grup de voluntari, au mers în zona Gării de Nord pentru a le distribui persoanelor fără adăpost porții din mâncarea preparată.

În a doua parte a emisiunii, telespectatorii au putut urmări un scurt film despre Colegiul Romano-Catolic Sfântul Iosif, iar discuțiile din platou s-au axat asupra rolul Bisericii Catolice în dezvoltarea educației în București. Isabella Ursache, profesor de Istoria Artelor la Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif”, a vorbit despre activitatea Colegiului, „mai degrabă o familie decât o școală”. Pr. dr. Emil Moraru, Prodecan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, a comentat despre viziunea Papei Francisc asupra unei universități: aceea de a fi „un laborator de dialog”. O prezență inedită în emisiune a fost cea a Adinei Nanu, istoric și critic de artă, fostă elevă a Școlii Pitar Moș, renumita școală interbelică din București, a surorilor din Congregatio Jesu, gazdele de acum ale Festivalului Bucuriei. Școala, care „nu favoriza niciun neam și nicio credință” le oferea elevelor „o educație științifică cu totul remarcabilă”, a subliniat Adina Nanu, care a prezentat și câteva portrete ale călugărițelor-profesoare, pe care le-a realizat înainte de absolvirea școlii, în 1945.

După ce telespectatorii au vizionat un scurt material despre activitatea surorilor din Congregatio Jesu, a luat cuvântul în platou sr. Petra Măriuț, directoarea Căminului de bătrâni Sfânta Maria, prezentând activitatea surorilor care se ocupă de cei vârstnici. Claudia Stan, editor al sitului PapaLaBucuresti.ro, a vorbit despre activitatea Mons. Vladimir Ghika la biserica greco-catolică „Sfântul Vasile cel Mare” din București, actuala Catedrală a Episcopiei greco-catolice „Sf. Vasile cel Mare” de București. Aici, Fericitul Vladimir a ținut conferințe cu teme spirituale, alături de Tit Liviu Chinezu, viitorul Episcop martir, care va fi beatificat de Papa Francisc la Blaj, pe 2 iunie 2019. Telespectatorii și participanții au avut ocazia să audă în direct vocea inconfundabilă a Irinei Margareta Nistor, care a expus pe scurt câteva din filmele despre Papa Francisc și a vorbit despre pelicula ce a fost proiectată ulterior în cadrul Festivalului: „Un om de cuvânt”, un documentar despre Pontiful argentinian regizat de Wim Wenders.

În încheierea emisiunii, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a vorbit despre experiența pe care a avut-o în octombrie, la Sinodul dedicat tinerilor, când a avut ocazia să îl întâlnească personal pe Sfântul Părinte. Pr. Daniel Bulai, responsabil cu organizarea liturgică, a detaliat programul Papei Francisc la București, iar Adriana Răcășan, producător delegat al ARCB pentru organizarea evenimentului „Papa la București”, a vorbit despre pregătirile pentru vizita Papei Francisc la București.

Festivalul București a fost pregătit ca o sărbătoare a Arhidiecezei adresată credincioșilor din parohii și comunități: familii, copii, adolescenți și tineri, vârstnici, preoți și persoane consacrate. Împreună cu tinerii Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului, s-a organizat un program special pentru copii și tineri, printre care: atelier de desen, pictură pe față, atelier de confecționat rozarii, cabină foto, loc de joacă, ateliere de sport. Adulții au putut participa la un atelier relațional, pe tema „Sfaturile Papei Francisc pentru o căsătorie fericită”. Toată lumea a participat la concursul cu premii despre Papa Francisc, prin care cei prezenți au avut ocazia să afle detalii inedite din viața Papei argentinian. Sfânta Liturghie, prezidată de PS Cornel Damian în biserica mănăstirii, a fost punctul culminant al după-amiezii. După Liturghie, participanții au vizionat în aer liber filmul „Un om de cuvânt”, amintit anterior.

Sursa: Angelus.com.ro

Exprimaţi-vă opinia