VIAŢA DIECEZEI 

Iaşi: “Tinerii, de la vise la viziuni” – pas catehetic spre întâlnirea cu papa Francisc

Miercuri, 15 mai 2019, începând cu ora 19.30, în aula “Fericitul Anton Durcovici” a catedralei “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi a avut loc a doua întâlnire de pregătire catehetică a vizitei papei Francisc în România, îndeosebi la Iaşi. Tema catehezei a fost “Tinerii, de la vise la viziuni”, fiind susţinută de pr. Marius Taloş, SJ.

Întâlnirea s-a dorit a fi o aprofundare a motoului întregii vizite a papei Francisc în România. Invitatul special a fost părintele Marius Taloş, SJ, cel care ne-a ajutat să aprofundăm importanţa întâlnirii dintre generaţii, o întâlnire a discernământului la poalele crucii.

La acest eveniment deosebit au participat mulţi credincioşi, printre care, într-un număr mare, tineri.

La început a luat cuvântul părintele Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastoraţia Copiilor, Tinerilor şi Asociaţiilor, care i-a salutat pe cei prezenţi şi a prezentat tema şi scopul întâlnirii. Pr. Paul Budău, paroh, a adus salutul Preasfinţiţilor Petru şi Aurel după care a deschis întâlnirea cu o rugăciune.

Părintele Marius a început cateheza cu un material video, în care un copil, plin de afectul morţii tatălui său care era ateu, se apropie de papa Francisc şi îl întreabă dacă tatăl său a ajuns în rai. După aceasta, părintele a oferit câteva imagini în care papa Francisc întâlneşte persoane de diferite categorii de vârstă.

De-a lungul catehezei, părintele Marius a dorit să evidenţieze importanţa saltului tinerilor de la vise la viziuni, folosindu-se de câteva puncte importante din exortaţia apostolică postsinodală Christus vivit a papei Francisc.

Sfinţia Sa a amintit de pericolul rupturii dintre generaţii. Contrar acestei tendinţe, amintea părintele, este importantă păstrarea legăturii, a comuniunii, a dialogului şi a iubirii dintre generaţii. De fapt, împărtăşirea valorilor perene poate fi punctul de plecare, o plecare care are ca fundament crucea lui Cristos.

Cu siguranţă acesta a fost şi scopul întregii cateheze, să ne facă să conştientizăm importanţa întâlnirii şi a împărtăşirii valorilor între generaţii. Aşa cum a amintit părintele Marius de cuvintele papei Francisc: “Dacă tânărul ar şti şi bătrânul ar putea, n-ar exista ceva ce nu s-ar face” (Christus vivit, nr. 191), este important discernământul chemării lui Cristos care invită generaţiile să cultive capacitatea unui dialog plin de încredere şi de iubire care cere disponibilitatea de a merge împreună.

Să nu uităm că viitorul se clădeşte pe un discernământ
care are ca fundament împărtăşirea valorilor între generaţii!
Cu toţii, “Să mergem împreună!”

Marian Păuleț

Exprimaţi-vă opinia