13.05.2019, Iași (Catholica) – A apărut la Editura Presa Bună din Iași traducerea în limba română a Exortației apostolice postsinodale „Christus vivit”, scrisă de Papa Francisc. Lucrarea a apărut în formatul 14×20 cm, având 136 de pagini, la prețul de 10 lei. Exortația „Christus vivit” a fost semnată de Sfântul Părinte la 25 martie 2019, la Loreto, la sanctuarul Sfintei Case, în solemnitatea Bunei Vestiri. Documentul a fost dat publicității la 2 aprilie 2019. Exortația post-sinodală dedicată tinerilor este un rod al adunării Sinodului Episcopilor din octombrie 2019, desfășurată la Roma pe tema „Tinerii, credința și discernământul vocațional”. Textul original este în spaniolă: „Vive Cristo, esperanza nuestra” – „Cristos, speranța noastră, trăiește!”, denumirea fiind în latină „Christus vivit” – ” Cristos trăiește”.

Exortația a fost tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Ea cuprinde 9 capitole și 299 de paragrafe. „Christus vivit”, a spus Papa Francisc, se dorește a fi o scrisoare adresată către toții tinerii creștini și către tot poporul lui Dumnezeu. Paragraful 3 ne introduce în spiritul acestei lucrări și poate fi un rezumat al intențiilor Papei Francisc: „Scriu cu afecțiune tuturor tinerilor creștini această exortație apostolică, adică o scrisoare care amintește unele convingeri ale credinței noastre și, în același timp, încurajează la creșterea în sfințenie și în angajare pentru propria vocație. Totuși, dat fiind că este vorba de o piatră de hotar în cadrul unui drum sinodal, mă adresez în același timp întregului popor al lui Dumnezeu, păstorilor și credincioșilor, pentru că reflecția despre tineri și pentru tineri ne interpelează și ne stimulează pe noi toți. De aceea, în unele paragrafe voi vorbi direct tinerilor și în altele voi propune abordări mai generale pentru discernământul eclezial”.

„Christus vivit” este o bogăție pentru întreaga Biserică și, în mod special, pentru toți tinerii care sunt provocați ca, într-o lume tot mai marcată de indiferență, să își deschidă orizontul spre Cristos, cel care este viu și adevărat și mereu tânăr. Papa ne reamintește că Isus este în mijlocul nostru și ne interpelează existența, chemându-ne la sfințenie prin discernământul eclezial și personal. Dumnezeu, prin Isus Cristos ne oferă iubirea Lui, o iubire care ne responsabilizează și ne cere un răspuns prin darul libertății. Capitolele Exortației se intitulează: Ce spune cuvântul lui Dumnezeu despre tineri?; Isus Cristos mereu tânăr; Voi sunteți „acum”-ul lui Dumnezeu; Marea veste pentru toți tinerii; Parcursuri ale tineretului; Tineri cu rădăcini; Pastorația tinerilor; Vocația; Discernământul. Ea poate fi procurată de la Librăria Presa Bună, Bd. Ștefan cel Mare, 26, 700064-Iași; prin e-mail la libraria@ercis.ro sau pe Internet: www.ercis.ro/libraria; www.catholica.ro.

Sursa: Ercis.ro

Exprimaţi-vă opinia