08.05.2019, Skopje (Catholica) – În prima vizită papală făcută vreodată în Macedonia de Nord, în ziua de marți, 7 iunie 2019, Papa Francisc a lăudat moștenirea de durată a Maicii Tereza, o sfântă care nu s-a temut să își dăruiască viața din iubire. „Această țară a știut să dăruiască lumii și Bisericii, în Maica Tereza, chiar un semn concret al modului în care precaritatea unei persoane, unsă de Domnul, a fost capabilă să impregneze totul, când parfumul fericirilor s-a răspândit peste picioarele obosite ale umanității noastre”, a spus Papa în Skopje, localitatea natală a Maicii Tereza.

„Câți au fost liniștiți de duioșia privirii sale, întăriți de mângâierea sa, ridicați de speranța sa și alimentați de curajul credinței sale capabile să îi facă pe cei mai uitați să simtă că nu erau uitați de Dumnezeu! Istoria o scriu aceste persoane cărora nu le este frică să își ofere viața din iubire”, a spus Pontiful în cadrul întâlnirii sale cu preoții și persoanele consacrate din Macedonia de Nord, în Catedrala Preasfintei Inimi a lui Isus. Mai devreme în acea zi, Pontiful a vizitat Casa memorială a Maicii Tereza, din Skopje, construită pe fostul loc unde se afla biserica Preasfintei Inimi, unde a fost botezată Sf. Tereza de Calcutta. Casa copilăriei Maicii Tereza și biserica au fost ambele distruse într-un cutremur în 1963.

„Cultivăm de atâtea ori fantezii fără limite crezând că lucrurile ar fi diferite dacă am fi tari, dacă am fi puternici sau influenți”, a spus Papa, reflectând asupra faptului că secretul forței noastre are un alt izvor. „Nu în puține situații simțim necesitatea de a face calculele: începem să privim câți suntem… și suntem puțini; mijloacele pe care le avem… și sunt puține; apoi vedem cantitatea de case și de opere de susținut… și sunt prea multe…” Pontiful a recunoscut că „Domnul ne-a spus: dacă vrei să construiești un turn, calculează cheltuielile… Însă ‘a face calculele’ ne poate conduce la ispita de a privi prea mult la noi înșine și concentrați asupra realităților noastre, asupra mizeriilor noastre… Este permis a face calculele numai pentru a spune cu forță și a implora cu poporul nostru: ‘Vino, Doamne Isuse!’”

„Frați și surori, ‘a face calculele’ este necesar mereu atunci când ne poate ajuta să descoperim și să ne apropiem de atâtea vieți și situații care în fiecare zi cu greu reușesc și ele să pună în ordine calculele: familii care nu reușesc să meargă înainte, persoane bătrâne și singure, bolnavi țintuiți la pat, tineri întristați și fără viitor, săraci care ne amintesc ceea ce suntem: o Biserică de cerșetori care au nevoie de Milostivirea Domnului. Este permis ‘a face calculele’ numai dacă aceasta ne permite să ne punem în mișcare pentru a deveni solidari, înțelegători și atenți în a ne apropia de trudele și precaritatea în care sunt scufundați atâția frați ai noștri care au nevoie de o Ungere care să îi ridice și să îi vindece în speranța lor.”

Papa Francisc i-a încurajat pe preoți și persoanele consacrate să nu își piardă zelul pentru misiune. Întâlnirea a inclus preoți catolici bizantini și familiile lor, ceea ce l-a făcut pe Sfântul Părinte să reflecteze și asupra vieții unei familii catolice. „Îmi place să mă gândesc la fiecare familie ca fiind icoana familiei din Nazaret, cu cotidianitatea sa formată din trude și chiar din coșmaruri, ca atunci când a trebuit să îndure violența incomprehensibilă a lui Irod.. Ele sunt capabile, prin intermediul credinței acumulate prin luptele zilnice, să transforme o peșteră de animale în casa lui Isus, cu câteva scutece sărace și un munte de iubire. Este nevoie de mijloacele materiale, sunt necesare, dar nu sunt cel mai important lucru”.

Exprimaţi-vă opinia