07.05.2019, Sofia (Catholica) – La o întâlnire interreligioasă din Bulgaria, Papa Francisc le-a spus ortodocșilor, musulmanilor și celorlalți lideri religioși că pacea este atât un dar cât și o misiune. „Pacea pretinde și cere să facem din dialog o cale, din colaborare conduita noastră, din cunoașterea reciprocă metoda și criteriul pentru a ne întâlni în ceea ce ne unește, a ne respecta în ceea ce ne desparte și a ne încuraja să privim viitorul ca spațiu de oportunitate și de demnitate, în special pentru generațiile care vor veni”, a spus el luni, 6 mai, citând din documentul despre fraternitatea umană, semnat la Abu Dhabi, pe 4 februarie a.c.

Un cor de copii a cântat „We are the world” în timp ce Sfântul Părinte a intrat în Piața Nezavisimost pentru întâlnirea pentru pace cu lideri reprezentând ortodoxia, iudaismul, protestantismul, islamismul și tradiții armene apostolice. „Pacea pe care trebuie să o implorăm și pentru care trebuie să lucrăm, este dar și misiune, cadou și efort constant pentru a construi o cultură în care și pacea să fie un drept fundamental.” Anterior, Pontiful a citit rugăciunea Sf. Francisc „fă din mine un instrument al păcii Tale”. În salutul său, a spus despre sfânt că a fost „un adevărat făcător de pace”, care a arătat „un respect profund pentru frumusețea creației și a tuturor celor pe care i-a întâlnit în pelerinajul său”. „Fiecare dintre noi este chemat să devină, pe urmele sale, un constructor, un artizan al păcii.”

Întâlnirea, desfășurată în aer liber, a inclus momente muzicale, desfășurate pe o vreme ploioasă. „Să fie pace pe pământ: în familiile noastre, în inimile noastre și mai ales în acele locuri unde atâtea glasuri au fost reduse la tăcere de război, sufocate de indiferență și ignorate prin complicitatea zdrobitoare a grupurilor de interes”, a spus Papa. Piața Nezavisimost, numită și Piața Independenței, este înconjurată de clădiri ce au aparținut Partidului Comunist. Steaua roșie și alte simboluri comuniste au fost eliminate de pe clădiri în procesul de democratizare început după căderea Uniunii Sovietice, în 1989. De asemenea Piața este deasupra locului de desfășurare a Conciliului din sec. IV convocat la cererea Papei Iuliu I pentru a răspunde ereziei ariene.

„În acest loc, timp de secole, veneau bulgarii din Sofia care aparțineau la diferite grupuri culturale și religioase, pentru a se întâlni și a discuta. Fie ca acest loc simbolic să reprezinte o mărturie de pace”, a spus Papa Francisc, referindu-se la Piață. Întâlnirea interreligioasă a încheiat a doua zi a vizitei Papei în Bulgaria. Miercuri Pontiful a plecat în Macedonia de Nord. Va fi prima vizită papală din istoria acestei țări care doar de câteva luni și-a reschimbat numele.

Exprimaţi-vă opinia