De Paolo Petrini

S-a stins în cursul nopţii, slăbit de un cancer, Jean Vanier de 90 de ani, fondator al lui “L’Arche”, comunitate de primire şi asistenţă a persoanelor afectate de deficituri intelective şi dezabilităţi prezentă în 37 de ţări. A dat ştirea decesului, care a avut loc în sediul comunităţii pariziene, conducerea asociaţiei fondate de Vanier în 1964, precizând că “a plecat senin, înconjurat de persoane apropiate de el”.

Papa Francisc, astăzi în Macedonia de Nord, a fost informat despre moartea sa şi “se roagă pentru el şi pentru toată comunitatea L’Arche“, a declarat directorul ad interim de la Sala de Presă a Vaticanului, Alessandro Gisotti. Jean Vanier l-a întâlnit pe pontif la 21 martie 2014, definindu-l om al zâmbetului şi al întâlnirii. La rândul său Francisc, în cadrul Vinerilor Milostivirii, la 13 mai 2016, a vizitat Comunitatea “Chicco” din Ciampino, legată de marea familie “L’Arche”.

Născut la Geneva, în Elvaţia, la 10 septembrie 1928, Vanier a intrat în tinereţe în marina engleză şi apoi canadiană, în care a rămas în serviciu timp de opt ani. După o întâlnire iluminantă cu dominicanul Thomas Philippe – capelan al Val-Fleuri, instituţie pentru persoane cu handicap în OISE, în hinterlandul parizian – a început o reflecţie despre etica lui Aristotel, dezvoltată în teza sa de doctorat. În 1964 a fondat Comunitatea “L’Arche”, care de-a lungul anilor a făcut să se nască 150 de locuri de viaţă împărtăşită “între persoane cu deficit intelectiv, angajaţi care prestează asistenţa lor şi voluntari”.

În Franţa sunt recunoscute 32 de situri ca structuri socio-medicale. “Artizan al păcii, n-a încetat niciodată să mărturisească bogăţia vieţii împărtăşite şi a fraternităţii cu cei mai fragili. A făcut asta contribuind să redea demnitate şi un loc în societate persoanelor cu deficit intelectiv”, subliniază conducerea de la “L’Arche”.

Timp de patruzeci de ani de activitate neîncetată, Vanier a intervenit în multe conferinţe şi a publicat circa patruzeci de opere pentru a reafirma rolul esenţial al persoanelor cu handicap în construirea unei societăţi mai umane. În 1971 a co-fondat reţeaua creştină “Credinţă şi Lumină”, constituită astăzi din circa 1500 de comunităţi de întâlnire în 80 de ţări în lume, care organizează momente de rugăciune, pelerinaje şi sărbători.

(După Vatican Insider, 7 mai 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu


lecturi: 106.

Exprimaţi-vă opinia