30.04.2019, Târgu Lăpuș (Catholica) – La Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș a apărut recent volumul „Lumini în întuneric. Reflecții asupra Bisericii”, având 160 de pagini, format 15×22, putând fi comandat la prețul de 25 de lei de pe GalaxiaGutenberg.ro. Coordonatorii lucrării sunt Mia și pr. Silviu Hodiș, care au colectat acum 14 ani răspunsuri la 10 întrebări. Inițial au dorit să scoată volumul în 2018, în Anul Centenarului, dar în final a apărut în 2019, când Biserica Greco-Catolică va trăi bucuria extraordinară a beatificării Episcopilor martiri.

Iată întrebările: 1. Care considerați că sunt cele mai mari impasuri ale Bisericii Greco-Catolice în prezent? 2.Cum vedeți rezolvarea problemei restituirii proprietății și memoriei Bisericii Greco-Catolice? 3.Biserica trebuie să se implice politic? Cum și în ce măsură? 4. Poate fi vorba de ecumenism în România de azi? 5. Care este rolul preotului în societate și cum se adaptează el noii evanghelizări? Există un dialog real între preoți și credincioși? Pe ce planuri? 6. Care sunt calitățile unui bun duhovnic? 7. Vocațiile la călugărie sunt aproape inexistente. Care considerați că sunt cauzele acestei crize? 8. Cum vedeți formarea unei noi elite de intelectuali greco-catolici (clerici și laici)? 9. Care este rolul tinerilor în Biserică astăzi? 10. Care este idealul BRU astăzi? Ce este greco-catolicismul și încotro se îndreaptă el ? Cum face acesta legătura între catolicism și ortodoxie? Răspund întrebărilor cinci preoți și patru laici: Radu Ardevan, pr. Matei Z. Boilă, pr. Nicolae Both, pr. Ioan Vasile Botiza, pr. Tertulian Langa, Viorica Lascu, Vasile Marcu, Cornel Munteanu și pr. Alexandru Nicula.

„Cunoscând atâția oameni de valoare ai greco-catolicismului”, scriu editorii, „am decis să le cerem părerea în ceea ce privește drumul Bisericii în noul context istorico-social, de după ieșirea din catacombe. Chiar dacă cea mai mare parte a personalităților BRU au fost marginalizate după 1990, considerăm edificatoare aceste câteva mărturii adunate, după 15 ani de la consemnarea lor, în volumul de față. Cele 10 întrebări, trimise în scris între 2002 și 2004 mai multor reprezentați ai greco-catolicismului, constituiau în acei ani un subiect de discuție obișnuit. Pentru răspunsurile la chestionar nu s-a impus o schemă prealabilă, nici un stil sau vreo cenzură, fiecare dintre cei solicitați găsind de cuviință să își exprime liber părerea strict personală, respectată și păstrată de editori.”

Într-un cuvânt de introducere semnat de pr. Cristian Langa, citim: „Respondenții la chestionar îi vor surprinde pe cititorul de azi, de la caz la caz, cu prospețimea, sinceritatea, amărăciunea sau pertinența identificării cauzelor negative ale situației Bisericii, dar și cu propunerile pozitive, concrete, originale adesea și temeinice pentru îmbunătățirea, pe termen scurt și lung, a vieții și activității ei. Nu vor putea rămâne indiferenți destinatarii acestor răspunsuri (laicii și preoții Bisericii, pe de o parte, dar și „actorii” neinvitați, străini de ea, însă cu rol determinant – colaboratorii la răul Bisericii) în fața atașamentului, a speranței și a lucidității analizei, într-un cuvânt, a simțirii vii și responsabile cu Biserica.”

Imagini

Exprimaţi-vă opinia