30.04.2019, București (Catholica) – Circa 40.000 de locuri, dintre care 7.000 pe scaune, 15 ecrane, 6 ore de program religios-artistic sunt câteva dintre detaliile evenimentului organizat de Arhidieceza Romano-Catolică de București (ARCB) pentru pelerinii și locuitorii Capitalei care îl vor primi în mijlocul lor pe Papa Francisc în seara zilei de 31 mai 2019 la Catedrala Sf. Iosif, în Piețele Ateneului și George Enescu, cât și în zona extinsă către Piața Revoluției, după cum a fost anunțat astăzi la conferința de presă organizată de ARCB.

În prima zi a vizitei sale în România, Papa Francisc va prezida Sfânta Liturghie la ora 18.10 în Catedrala romano-catolică Sf. Iosif din București. Vizita Sfântului Părinte va marca istoria orașului; de aceea, conceptul grafic al evenimentului denumit de ARCB „Papa la București” reprezintă clădirile-simbol ale Capitalei care fac referire la identitatea acestei comunități locale și la ospitalitatea orașului. La realizarea grafică a acestui concept au colaborat arhitecta catolică Irina Ursache Vlad, Bogdan Calciu – autor al desenului în creion „Catedrala Sf. Iosif” – și graficiana Carmen Gociu, care a integrat toate elementele într-un visual.

„Salutăm cu această ocazie parteneriatul oferit de Primăria Generală a Capitalei și implicarea instituției și a doamnei Primar General Gabriela Firea, în ceea ce privește colaborarea la organizarea logistică a evenimentului nostru de la Catedrala Sf. Iosif și toate zonele conexe, cât și suportul deosebit de important pe care îl oferă pentru întreaga vizită papală la București, în toate locațiile sale de desfășurare. Este un gest salutar de normalitate, de solidaritate creștină și de ospitalitate pentru cel care sosește în primul rând în calitate de oaspete de seamă al Capitalei noastre. Le mulțumim pentru acest gest și sperăm într-o colaborare fructuoasă, atât cu dumnealor, cât și cu toate celelalte instituții implicate într-o așa mare desfășurare de forțe”, a declarat Adriana Răcășan, producător delegat al evenimentului „Papa la București” din partea ARCB.

Considerând noile informații despre condițiile mai bune oferite în spațiul larg al Piețelor Ateneu, George Enescu și Revoluției, ARCB a decis prelungirea înscrierilor până la data de 15 mai, pe platforma inscrieri.papalabucuresti.ro . Încurajăm acest demers și facem apel la cei care doresc să-l vadă de aproape pe Papa Francisc în București, să se înscrie pe platforma amintită, pentru a ne facilita o bună organizare și a le putea pregăti o serie de beneficii în spațiile amenajate pentru eveniment.

Pr. Daniel Bulai, coordonator al evenimentului, a amintit importanța deosebită a pelerinajului prilejuit de Sf. Liturghie pe care Papa Francisc o va prezida la Catedrala Sf. Iosif și a oferit, în continuare, detalii despre organizarea acestui pelerinaj. „Vor fi amenajate două scene, una în fața Catedralei Sf. Iosif, de unde pe tot parcursul zilei vor fi conduse momente de rugăciune care să însoțească sosirea Sfântului Părinte la București și programul său din timpul zilei. O a doua scenă, de dimensiuni mult mai mari, va fi amplasată în Piața din fața Ateneului Român, unde vor avea loc o serie de momente artistice care se vor împleti cu cele de rugăciune. Vom amplasa în mai multe locuri de pelerinaj confesionale mobile, iar preoții noștri se vor afla în mijlocul credincioșilor pentru a le oferi ocazie pentru Sfânta Spovadă. Toți credincioșii catolici care sunt spovediți vor putea primi Sfânta Împărtășanie, care va fi distribuită la momentul potrivit în timpul Sfintei Liturghii, în toate zonele de pelerinaj. Tot programul religios și artistic al pelerinajului va fi transmis prin ecranele și sistemele audio amenajate, astfel încât toți cei prezenți să poată participa efectiv din locul în care se află, urmărind aceste activități, cât și întregul traseu al Papei Francisc, de la aterizarea sa pe aeroportul Otopeni, până la sosirea la Catedrala Sf. Iosif. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Papa Francisc va merge cu papamobilul în toate zonele amenajate în jurul Catedralei, continuându-și traseul către Piața Revoluției, salutând și binecuvântând toți oamenii care îl vor aștepta pe străzi și în piețele menționate„.

Purtătorul de cuvânt al ARCB, pr. Francisc Doboș, a arătat cum se pregătesc catolicii din Arhidieceza Romano-Catolică de București pentru momentul de bucurie al întâlnirii cu Papa Francisc. „Sâmbătă, 11 mai 2019, între orele 11.00 – 18.00, la Mănăstirea Sf. Agnes din Popești Leordeni, va avea loc Festivalul Bucuriei, organizat de ARCB. Este o sărbătoare a Arhidiecezei, ca pregătire pentru întâlnirea cu Papa Francisc, adresată credincioșilor din parohiile și comunitățile noastre: familii, copii, adolescenți și tineri, vârstnici, preoți și persoane consacrate. În cadrul Festivalului, pregătim împreună cu tinerii Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului un program special pentru copii și tineri, precum și pentru familii. Surpriza evenimentului este concursul de gătit, disputat între preoți și chefi cunoscuți. La sfârșitul zilei, un grup de voluntari și persoane consacrate din ordine religioase care se ocupă de cei nevoiași, le va oferi din mâncarea gătită săracilor de pe străzile din Capitală.”

A fost, apoi, prezentat un trailer al imnului oficial al evenimentului „Papa la București”. „Comunitatea catolică din Capitală se pregătește să îl întâmpine pe Papa Francisc cu acest imn special. Inspirat de motoul vizitei papale, refrenul imnului «Să mergem împreună toți!» va răsuna pe străzile Bucureștiului în după-amiaza zilei de 31 mai, când Sfântul Părinte se va îndrepta spre Catedrala Sf. Iosif pentru a prezida Sfânta Liturghie. Imnul, compus de preotul romano-catolic Ieronim Ambăruși, exprimă bucuria românilor de a-l primi pe Papa Francisc și este interpretat de 17 soliști și peste 50 de coriști din diverse parohii catolice bucureștene, conduși de dirijoarea Erica Dămoc. Înregistrările au avut loc în studioul audio al Centrului diecezan pentru Comunicații Sociale «Angelus Communicationis» al ARCB, în regia muzicală a lui Liviu Elekes. La filmările videoclipului, încă în desfășurare, vor participa peste 200 de persoane de toate vârstele. Producția este asigurată de Signis România pentru ARCB. Regia și montajul sunt semnate de Roxana Elekes, imaginea de Dragoș Lăpădatu și Valentin Elekes, iar clipul este produs de Adriana Răcășan. Imnul va fi lansat oficial la data de 11 mai, în cadrul Festivalului Bucuriei”, a spus Adriana Răcășan.

Tot astăzi a fost lansat și situl oficial www.papalabucuresti.ro. Site-ul este un instrument de informare cu privire la vizita Papei Francisc la București. Este în primul rând o sursă de conținut pentru dvs. presă cu privire la comunitățile catolice din Arhidieceza Romano-Catolică de București și din Episcopia Greco-Catolică „Sfântul Vasile cel Mare” de București. Situl conține materiale video produse special pentru vizita Papei, fotografii profesioniste, articole cu informații inedite, anunțuri etc și este conectat la pagina de Facebook Papa la București și la contul de YouTube al ARCB. De asemenea, dna Adriana Răcășan a prezentat în premieră proiectul designerului Mihai Grama pentru scaunul papal care va fi folosit de Sanctitatea Sa în Catedrala Sf. Iosif. Scaunul este realizat de Mobila Dalin, iar designul acestuia conține motive arhitecturale ale Catedralei, monument istoric.

La sfârșitul conferinței de presă, producătorul delegat al evenimentului din partea ARCB a salutat curajul și disponibilitatea tuturor partenerilor care s-au alăturat evenimentului, iar pr. Francisc Doboș le-a mulțumit jurnaliștilor prezenți și a anunțat că următoarea conferință de presă va avea loc în jurul datei de 17 mai a.c.

Evenimentul „Papa la București” este organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică București

În colaborare cu:
Episcopia Greco-Catolică „Sf. Vasile cel Mare” de București

Cu sprijinul:
Primăria Municipiului București; Secretariatul de Stat pentru Culte

Partener media oficial:
Digi24

Parteneri:
SIGNIS – Asociația catolică pentru comunicare audiovizuală din România; Netcity; Mobila Dalin; Aqua Carpatica; Via Viticola – Sarica Niculițel; BlackCab; Bucate pe roate; PR & more

Biroul de presă al Arhidiecezei de București

Sursa: Angelus.com.ro

Exprimaţi-vă opinia