26.04.2019, Vatican (Catholica) – Fidelitatea față de Cuvânt face ca Biserica să proclame fără oprire kerigma până la marginile pământului, a afirmat Papa Francisc vineri, 27 aprilie, primindu-i în audiență pe participanții la un congres internațional promovat de Federația Biblică Catolică. „Biblia este cel mai bun vaccin al ei împotriva închiderii și autoconservării. Este Cuvânt al lui Dumnezeu, nu al nostru, și ne abate de la a sta în centru, ne ferește de autosuficiență și de triumfalism, ne cheamă încontinuu să ieșim din noi înșine”, a explicat Pontiful. „Cuvântul lui Dumnezeu posedă o forță centrifugă, nu centripetă: nu ne face să ne concentrăm în interior, ci împinge spre exterior, spre cel la care încă nu a ajuns. Nu asigură conforturi lâncede, pentru că este foc și vânt: este Duh care incendiază inima și mută orizonturile dilatându-le cu creativitatea Sa.”

Audiența a avut loc în Sala Clementină, cu ocazia aniversării a 50 de ani ai Federației Biblice Catolice. Din România participă pr. Eduard Patrașcu, care în toamna lui 2018 a fost numit coordonator al Federației pentru Europa Centrală. Cuvântul de deschidere i-a aparținut Cardinalului Luis Antonio Tagle, cel ce conduce din 2015 Federația Biblică Catolică. Congresul aniversar a avut în centru două cuvinte: Biblia și viața, a amintit Papa în discursul său, subliniind apoi că „Duhului Sfânt, Dătătorul de viață, îi place să lucreze prin Scriptură.” Și a adăugat: „Toate contribuțiile academice, volumele care se publică sunt și nu pot decât să fie în slujba acestui lucru. Sunt ca lemnul care, cu greu adunat și pregătit, folosește pentru a încălzi. Dar așa cum lemnul nu produce căldură de la sine, tot așa și cele mai bune studii; este nevoie de foc, este nevoie de Duhul pentru ca Biblia să ardă în inimă și să devină viață. Atunci lemnul bun poate să fie util pentru a alimenta acest foc. Însă Biblia nu este o culegere frumoasă de cărți sacre de studiat, este Cuvânt de viață de semănat, dar pe care Cel Înviat cere să fie primit și distribuit pentru ca să fie viață în numele Său.”

Subliniind că Biblia este „o injecție de viață de neînlocuit”, Sfântul Părinte s-a oprit asupra predicilor, care „nu sunt un exercițiu de retorică și nici un ansamblu de noțiuni umane înțelepte: ar fi numai lemn. În schimb este împărtășire a Duhului, a Cuvântului divin care a atins inima predicatorului, care comunică acea căldură, acea ungere”. Citându-și predecesorul în viață, a evocat dorința de a vedea înflorind „o nouă perioadă de iubire mai mare față de Sfânta Scriptură din partea tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu, așa încât să se aprofundeze raportul cu însăși persoana lui Isus”. Cuvântul, a mai spus el, ne provoacă, nu ne lasă liniștiți. „O Biserică ce trăiește în ascultarea Cuvântului nu este niciodată mulțumită de propriile siguranțe. Este docilă față de noutatea imprevizibilă a Duhului. Nu încetează să vestească, nu cedează în fața dezamăgirii, nu capitulează în a promova la fiecare nivel comuniunea, deoarece Cuvântul cheamă la unitate și invită pe fiecare să îl asculte pe celălalt, depășind propriile particularisme.”

Papa a încheiat cu următorul îndemn: „Să ne rugăm și să ne străduim pentru ca Biblia să nu rămână în bibliotecă printre atâtea cărți care vorbesc despre ea, ci să se răspândească pe străzile lumii și să fie așteptat acolo unde trăiesc oamenii. Vă urez să fiți buni purtători ai Cuvântului, cu același entuziasm pe care îl citim în aceste zile în relatările pascale, unde toți aleargă: femeile, Petru, Ioan, cei doi din Emaus… Aleargă pentru a întâlni și a vesti Cuvântul viu. Vă urez aceasta din inimă, mulțumindu-vă pentru tot ceea ce faceți.”

Exprimaţi-vă opinia