De Salvatore Cernuzio

Ieri iarăşi s-a plâns în Franţa. Şi de data aceasta nu din cauza actelor de terorism extremist care au răscolit naţiunea în anii trecuţi, ci datorită unui eveniment la fel de şocant cum a fost incendiul devastator care a lovit după-amiază catedrala Notre-Dame. Nu o biserică, nu un monument oarecare, ci un simbol pentru întreaga Europă, patrimoniu al UNESCO, dar şi al sufletului tuturor celor care, vizitând Parisul, s-au pierdut în maiestuozitatea turlelor şi vitraliilor, a statuilor şi a comorilor conţinute în interior care l-au convertit pe poetul anti-catolic Paul Claudel.

Conform pompierilor, incendiul s-a dezvoltat în mansarda catedralei şi este “potenţial legat” de lucrările de restructurare aflate în desfăşurare. În locul de cult catolic cel mai important din Franţa s-a prăbuşit acoperişul şi s-a prăbuşit şi turla centrală, la fl?che, înaltă de 45 de metri, cu o structură portantă din lemn. Din fericire intervenţiile au reuşit să salveze operele de artă păstrate în catedrală, inclusiv Preasfântul Sacrament şi Coroana de Spini a lui Cristos, salvate de flăcări de un preot curajos.

După emoţia şi înduioşarea în faţa imaginilor care au circulat rapid pe web a urmat un cor de tweet şi mesaje de solidaritate internaţională. La el s-a adăugat şi glasul papei Francisc care, într-o telegramă trimisă astăzi arhiepiscopului de Paris, Monseniorul Michel Aupetit, spune că se asociază la “tristeţea” credincioşilor şi locuitorilor capitalei şi a tuturor francezilor. Bergoglio încurajează “lucrarea de reconstrucţie” şi “mobilizarea tuturor”, pentru ca Notre-Dame, “bijuterie arhitectonică a unei amintiri colective” să redevină “cufăr splendid în inima oraşului, semn al credinţei”, “patrimoniu arhitectonic şi spiritual al Parisului, al Franţei şi al umanităţii”.

Nu lipsesc în mesajul pontifului aplauzele pentru pompieri, care imediat “au intervenit pentru a stinge focul”. De aici binecuvântarea: “În această Săptămână Sfântă în care comemorăm Pătimirea lui Isus, moartea şi Învierea sa, asigur apropierea mea spirituală şi rugăciunea mea”, scrie papa.

Deja ieri, Sfântul Scaun, printr-o declaraţie a directorului ad interim al Sălii de Presă, Alessandro Gisotti, a exprimat “şoc şi tristeţe” faţă de tragedia care a devastat catedrala, “simbol al creştinătăţii din Franţa şi din lume”. “Exprimăm apropiere catolicilor francezi şi populaţiei din Paris şi asigurăm rugăciunile noastre pentru pompieri şi pentru cei care fac tot posibilul pentru a face faţă acestei situaţii dramatice”, spunea Gisotti.

Cuvinte de sinceră înduioşare urmate celor exprimate deja ieri după-amiază, la izbucnirea primelor flăcări, de episcopii din Franţa. Începând de la arhiepiscopul Aupetit care a mers imediat la faţa locului, unde, într-o scenă emoţionantă, erau deja adunaţi mai mulţi credincioşi în genunchi cântând Ave Maria sau recitând Rozariul. “Este o dramă”, a spus Aupetit. Şi i-a invitat pe toţi preoţii parizieni să “tragă clopotele de la bisericile voastre pentru a invita la rugăciune”.

La rândul său Conferinţa Episcopală Franceză a exprimat durere prin preşedintele nou ales Éric de Moulins-Beaufort, episcop de Reims, care s-a declarat “foarte impresionat văzând nu numai emoţia lumii creştine, ci a întregii lumi”. “Catedrala Notre-Dame este unul din simbolurile acestor eforturi de pace, frumuseţe, speranţă, credinţă şi chiar dincolo de credinţa creştină, va fi o mare pierdere, o mare rană”, a afirmat episcopul, subliniind “importanţa simbolică deosebită” a căderii turlei care “reprezenta un deget întins spre Dumnezeu”.

Şi în timp ce fraţii din Sfântul Convent din Assisi într-o notă asigură, chiar dacă în “uluire şi durere văzând bolta de la Notre-Dame distrusă de foc”, că această catedrală “va învia” ca bazilica sfântului Francisc devastată de cutremurul din 1997, atâţia alţi exponenţi ai Bisericii au ales ieri reţeaua pentru a reafirma condoleanţele lor. Cardinalul de Viena, Christoph Schönborn, de exemplu, a încredinţat mesajul său sitului diecezei austriece. “Profund zguduit, privesc fotografiile de la Paris. Notre-Dame este inima Parisului. Toţi trebuie să ajute la reconstruirea lui Notre-Dame”, a spus cardinalul.

“Şocul faţă de incendiul de la Notre-Dame se răspândeşte în toată lumea”, a scris în schimb cardinalul de Londra, Vincent Nichols. “Este un edificiu iconic, vizitat de milioane de persoane, dar mai ales este un simbol de credinţă, care este la inima Europei”, a adăugat el invitând la rugăciune pentru ca “focul să fie stins rapid şi cu un efort împărtăşit edificiul să fie restructurat”.

Tot de la Londra, arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, a voit să asigure apropierea sa: “În seara aceasta ne rugăm pentru pompierii care înfruntă tragicul incendiu de la Notre-Dame şi pentru toţi cei care în Franţa şi nu numai privesc şi plâng pentru acest loc sacru foarte frumos unde milioane de persoane l-au întâlnit pe Isus Cristos”, a scris primatul anglican, terminând mesajul său cu fraza în franceză: “Nous sommes avec vous”, “suntem cu voi”.

Aceasta este aproape o mantră devenită virală în ultimele ore în toate social. Unde n-au fost puţin cei care au amintit “profeţia” lui Victor Hugo care în capodopera sa din 1831, Notre-Dame de Paris, îşi imagina scena unui incendiu care învăluia catedrala. “Toţi ochii erau ridicaţi spre vârful bisericii, ceea ce vedeau era extraordinar. În vârful galeriei celei mai înalte, mai sus de rozeta centrală. Era o mare flacără care se ridica printre cele două clopotniţe, cu spirale de scântei, o mare flacără dezordonată şi furioasă din care vântul din când în când purta o nor de fum”, scria marele romancier, vorbind şi de “zgomotul sfâşietor”.

Ceea ce s-a văzut de ieri de la 18.30 s-a văzut pe feţele tuturor celor care, pe viu sau pe web, au asistat la distrugerea lentă a acestei bijuterii gotice care din secolul al XIV-lea domneşte deasupra Parisului.

(După Vatican Insider, 16 aprilie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătraşcu

Exprimaţi-vă opinia