Floriile la Vatican

14.04.2019, (Catholica) – Sărbătoarea Floriilor, în ritul latin celebrată astăzi, marchează intrarea în Săptămâna Mare cu două momente caracteristice: procesiunea cu ramurile de palmier și de măslin la început și citirea solemnă a relatării Pătimirii. Se amintește astfel de primirea lui Isus în Ierusalim cu strigăte de bucurie, pentru ca la scurt timp să aibă parte de umilire, a spus Papa Francisc în predica de la Liturghia celebrată duminică, 14 aprilie, în Piața San Pietro.

„Isus ne arată cum să înfruntăm momentele dificile și ispitele cele mai viclene, păstrând în inimă o pace care nu este dezlipire, nu este impasibilitate supraomenească, ci este abandonare încrezătoare în mâinile Tatălui și voinței sale de mântuire, de viață, de milostivire”, a explicat Pontiful. În acel moment al intrării în Ierusalim, a continuat el, „Principele acestei lumi avea o carte de jucat: cartea triumfalismului, iar Domnul a răspuns rămânând fidel față de calea sa, calea umilinței. Triumfalismul încearcă să se apropie de țintă prin intermediul scurtăturilor, al compromisurilor false. Tinde să urce în carul învingătorului. Triumfalismul trăiește din gesturi și din cuvinte care n-au trecut însă prin cuptorul crucii; se alimentează din confruntarea cu alții judecându-i mereu mai răi, defectuoși, faliți…”

Indicând spre Cristos a spus: „El știe că pentru a ajunge la adevăratul triumf trebuie să îi facă spațiu lui Dumnezeu; și pentru a-i face spațiu lui Dumnezeu există un singur mod: despuierea, golirea de sine. A tăcea, a se ruga, a se umili. Cu crucea, fraților și surorilor, nu se poate negocia, ori se îmbrățișează ori se refuză. Și cu umilirea sa Isus a voit să ne deschidă și nouă calea credinței și să ne preceadă pe ea.” După El, această cale a urmat-o și Fecioara Maria. „Precedați de Maria, nenumărați sfinți și sfinte l-au urmat pe Isus pe calea umilinței și pe calea ascultării.” Fiind astăzi Ziua Mondială a Tineretului, la nivel diecezan, Papa s-a adresat direct tinerilor: „Dragi tineri, nu vă rușinați să manifestați entuziasmul vostru pentru Isus, să strigați că El trăiește, că este viața voastră. Dar în același timp să nu vă fie frică să îl urmați pe Calea Crucii. Și când veți simți că vă cere să renunțați la voi înșivă, să vă despuiați de siguranțele voastre, să vă încredințați complet Tatălui care este în ceruri, atunci, dragi tineri, bucurați-vă și tresăltați! Sunteți pe drumul împărăției lui Dumnezeu.”

La final, Pontiful a spus: „este impresionantă tăcerea lui Isus în pătimirea Sa”. Cristos „învinge și ispita de a răspunde, de a fi ‘mediatic’. În momentele de întuneric și mare strâmtorare trebuie să tăcem, să avem curajul de a tăcea”, a afirmat el, subliniind însă că tăcerea trebuie să fie una „blândă și nu morocănoasă. Blândețea tăcerii ne va face să apărem și mai slabi, mai umiliți, și atunci diavolul, căpătând curaj, va ieși la iveală. Va trebui să îi rezistăm în tăcere, stând fermi, dar cu aceeași atitudine a lui Isus. El știe că războiul este între Dumnezeu și Principele acestei lumi și că nu este vorba de a scoate sabia, ci de a rămâne calmi, tari în credință. […] Și în timp ce așteptăm ca Domnul să vină și să potolească furtuna, cu mărturia noastră tăcută în rugăciune, să dăm nouă înșine și altora cont de speranța care este în noi. Aceasta ne va ajuta să trăim în sfântă tensiune între amintirea promisiunilor, realitatea îndârjirii prezente în cruce și speranța învierii.”

După Liturghie, înainte de recitarea antifonului marian, Pontiful i-a salutat pe toți tinerii care, alături de Episcopi, au marcat astăzi Ziua Mondială a Tineretului. „Dragi tineri, vă invit să vă însușiți și să trăiți în cotidianitate indicațiile din recenta exortație apostolică ‘Christus vivit’, rod al Sinodului care a implicat și mulți de vârsta voastră. În acest text fiecare dintre voi poate găsi idei rodnice pentru propria viață și pentru propriul drum de creștere în credință și în slujirea fraților.” La final a oferit celor din Piața San Pietro câte o coroniță de lemn de măslin, pentru recitarea Rozariului. „Au fost realizate în Țara Sfântă expres pentru Întâlnirea Mondială a Tinerilor din Panama, din ianuarie, și pentru Ziua de astăzi”, a explicat el. „De aceea le reînnoiesc tinerilor și tuturor apelul meu de a se ruga Rozariul pentru pace, în mod deosebit pentru pacea în Țara Sfântă și în Orientul Mijlociu.”

Exprimaţi-vă opinia