09.04.2019, Vatican (Catholica) – Inspirată din prima lectură a liturgiei zilei, luată din Cartea Numerilor, capitolul 21, predica Papei Francisc, din cadrul Sfintei Liturghii celebrată marți dimineață, 9 aprilie a.c., în Capela Casei Santa Marta, a atras atenția asupra spiritului de oboseală care nu îi ocolește nici pe creștini și care produce deseori o stare de nemulțumire, precum evreii plecați de la muntele Hor pe drumul care duce spre Marea Roșie, care și-au pierdut răbdarea pe drum și au început să vorbească împotriva lui Dumnezeu și împotriva lui Moise.

Îndemnându-ne la o examinare a conștiinței privind atitudinea de cârteală și de nemulțumire sufletească, Papa Francisc a vorbit despre nepotrivirea dintre condiția de creștin și starea de înveninare sufletească: „Cum ne comportăm când suntem mâhniți? Nici noi nu suportăm călătoria și căutăm refugiu fie în idoli, fie în murmurare sau în alte lucruri… ? Este acesta un model de comportament pentru noi? Iar acest spirit de oboseală din noi creștinii ne conduce și la un mod de viață nemulțumit. Nimic nu ne place, totul merge rău… Isus însuși ne-a vorbit despre aceasta, comparându-ne cu niște copii care se joacă atunci când ne lăsăm purtați de spiritul de nemulțumire.”

Insistând asupra atitudinii de nemulțumire care îi caracterizează și pe mulți creștini, Pontiful ne îndeamnă să cerem îndepărtarea unei astfel de stări, care este asemenea șarpelui, a ispititorului care „mușcă” întotdeauna în starea de întristare: „Așa trăiesc și mulți creștini. Trăiesc plângându-se, criticând, murmurând, trăiesc în nemulțumire. Poporul nu a suportat călătoria. Chiar și noi, creștinii, de multe ori nu suportăm călătoria și preferăm să rămânem atașați de faliment, de nemulțumire. Amărăciunea aparține șarpelui; acelui șarpe din vechime, cel din Paradisul pământesc. Este vorba despre un simbol: simbolul șarpelui care a sedus-o pe Eva, această imagine fiind o modalitate de a vorbi despre șarpele avut înăuntru, care mușcă întotdeauna în starea de dezolare.”

Rămânând în registrul comparativ dintre comportamentul poporului, descris în prima lectură a liturgiei zilei, și comportamentul avut de unii creștini, Pontiful ne îndeamnă să reflectăm asupra unei fraze din capitolul 21 al Cărții Numerilor. „Frați și surori, să ne amintim doar această frază: ‘Poporul și-a pierdut răbdarea pe drum’. Există și creștini care își pierd răbdarea pe drum, creștini care nu suportă speranța, care nu suportă vindecarea; există și creștini care nu suportă consolarea. Suntem mai atașați de nemulțumire, de oboseală, de faliment. Domnul să ne elibereze de această boală.” (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Exprimaţi-vă opinia